2010-10-07 10:13:46• hírek • Szatmár.ro

Ki, mit nem tud a XXI. században? A megszólítás

Miután a bemutatkozás szabályait már elsajátítottuk, nézzük hogyan illik megszólítani egy nőt illetve egy férfit?

A megszólítási formák természetesen nem egyik napról a másika alakultak ki, ezek évszázadok alatt formálódtak. A századok folyamán, származástól és rangtól függően különböző megszólításokat használtak: ilyen volt például a kegyelmes, tekintetes, nagyságos, vitézlő, szerető, méltóságos, nagytiszteletű, szerelmes megszólítás. Minden esetben a társadalomban betöltött szerep és a rangnak megfelelő megszólítást használjuk. A nők megszólítása korosztály függvényében történjen annak megfelelően, hogy az illető férjezett vagy hajadon: az asszonyom, a hölgyem, a kisasszony, nagyságos asszonyom, igazgatónő stb. használatos. A férfiak estében szintén a kornak és a pozíciónak megfelelően: az uram, elnök úr, parancsnok úr, hadnagy úr stb. megszólítás használatos.


A megszólítási formák az évszázadok alatt jelentősen átalakultak

A megszólítási formák az évszázadok alatt jelentősen átalakultak


A bemutatkozáshoz hasonlóan, a megszólításnak is vannak bizonyos előírásai. Abban az esetben, ha idősebb felnőttet szeretnénk megszólítani, és az illető ismerős előbb a keresztnevét mondjuk, majd utána tehetjük a néni vagy a bácsi megnevezést pl: István bácsi vagy akár a foglalkozását is mondhatjuk: óvónéni, tűzoltó bácsi, doktor úr stb. Napjainkban sokszor meggondolatlanul vagy bizonytalanul használunk bizonyos megszólítási formákat. Egyes esetekben így vagyunk a becenevekkel is. Vigyázzunk arra, hogy a becenevet csak akkor használjuk, ha az illető szívesen veszi és nem sértődik meg.

A megszólítás előírásai közzé soroljuk azt is, hogy kivel illik tegeződni és kivel magázódni, ez a velünk egykorúakkal megengedett. Gondot okozhat az is, hogy egy felnőttel mikor tegeződhetünk. Természetesen csak abban az esetben, ha erre ő megkér, amit mindenképpen megtiszteltetésnek vehetünk. Azt, hogy tegezhetjük-e az illetőt soha ne kérdezzük meg, ez illetlenség. Ezt a felnőttek esetében a legidősebbnek és mindig a nőnek kell felajánlnia. A megszólítási szokások országonként eltérőek, ami a vidéki megszólítást illeti, a nénémasszony, urambátyám, úrasszony, ifjúúr, a régi magyar udvariasság kifejezései voltak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: