2010-10-14 10:25:29• hírek • Szatmár.ro

Ki, mit nem tud? A telefonbeszélgetés

Hol van már az az idő, amikor 1875-ben az Alexander Graham Bell által készített telefont szabadalmaztatták? Napjainkban a különféle telefonok használata mindennapos, természetes és magától értetődő dolog, életünket szinte elképzelhetetlennek tartjuk nélküle.

Ez azt jelenti, hogy a telekommunikáció elsődleges helyet foglal el a családi, a baráti és az üzleti életünk területén. Vajon amikor naponta legalább 10 alkalommal felvesszük a kagylót, eszükbe jut-e, milyen nagyszerű találmányról van szó? Lehetséges, hogy a modern technika és a komfortérzet elfelejteti velünk a jólneveltség alapszabályait? Az illemszabályok betartása a telefonbeszélgetések alkalmával is lényegesek, nem szabad megfeledkeznünk róluk.

Amikor megszólal a telefon, legkésőbb az ötödik csörgésre illik válaszolni, de abban az esetben is, ha mi telefonálunk, ne hagyjuk, hogy a telefon ötnél többet csörögjön, kizárólag nagyon sürgős, életbevágó esetben. Az a mód, ahogyan egy telefonbeszélgetés kezdetét veszi, országonként változik. Példának okáért Angliában, Franciaországban és Németországban az, aki a hívásra válaszol és felveszi a kagylót azonnal bemutatkozik, majd válaszra vár. Ezt követően az, aki tárcsázott szintén bemutatkozik, majd kezdődhet a társalgás. Térségünkben az a megszokott, hogy az aki tárcsázz mutatkozik be elsőként: „Jó napot, Jó estét vagy Elnézést a zavarásért" köszönési formákkal él, majd közli mondandóját, illetve azt, hogy kivel szeretne beszélni. Az automatikus „ Halló" kifejezést, mindig a telefonáló neve kell kövesse. Nem minden esetben szükséges a bemutatkozás, például abban az estben sem, ha a családtagjainkkal, barátainkkal már néhány perccel azelőtt beszéltünk, és felismerték a hangunkat.

Vannak olyan meghívások, melyeket nem illik telefonon lebonyolítani: ilyen egy vacsorameghívás, keresztelő, eljegyzés vagy esküvőmeghívás. Szerencsére a telefon által elérhetővé válunk, és mi is könnyen elérünk másokat. A telefon segítségével az egyszerűbb elintéznivalóinkat, kevésbé lényeges dolgainkat is lebonyolíthatjuk. Az egyik legfontosabb szabály, hogy röviden, lényegretörően beszéljünk, és ne raboljuk fölöslegesen mások idejét. Nem illik túl hangosan vagy túl halkan beszélni, mivel az érthető és tiszta beszéd a gördülékeny kommunikáció alapja.

Ne feledjük, hogy a telefonálás nem minden időpontban alkalmas. Reggel 8 óra előtt és este 8 óra után soha nem illik magánlakást hívni. Az illem úgy kívánja, hogy egy beszélgetésnek mindig annak kell véget vetnie, aki telefonált. A telefont a gyors információcsere szempontjából alkották meg, nem pedig az órák hosszon át tartó élettörténetek ecsetelésére. A hétköznapi, banális helyzetek mesélésre nem illő, ebben az esetben jobb egy személyes találkát egyeztetni.


Az érthető és tiszta beszéd a gördülékeny kommunikáció alapja
Az érthető és tiszta beszéd a gördülékeny kommunikáció alapja


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: