2010-10-05 12:11:06• hírek • Szatmár.ro

Ki, mit nem tud a XXI. században? A bemutatkozás

A hétköznapok során, az emberi kapcsolatok világában rengeteg problémával szembesülünk. Hogyan kell viselkedni? Kivel lehet tegeződni? Mi illik, és mi nem?

Ezek az illemszabályok minden emberre egyformán vonatkoznak és a helyes viselkedést is meghatározzák. De ez nem jelenti azt, hogy ezek törvényszerűek, sőt betartásuk sem kötelező. Az illemszabályok ismerete azonban az adott helyzetnek megfelelő viselkedési mód kiválasztására és alkalmazása is alkalmassá tesznek bennünket.

A bemutatkozás

Nem is gondolnánk, hogy a bemutatkozás milyen kényes terület. A mai fiatal generáció vajmi csekély ismerettel rendelkezik arról, hogyan is kell bemutatkozni. Élethelyzettől függetlenül, ha nővel vagy férfival szeretnénk megismerkedni, mindig egy közös ismerős mutasson be az illetőnek. Értelemszerűen a bemutatkozás folyamatában három személy vesz részt. Egy házibulin, vagy bármilyen társaságban a bemutatás nem a barátok, hanem minden esetben a házigazda dolga. Az udvariasság szabályai alapján, mindig fiatalabbat az idősebbnek-, a férfit a nőnek-, egy új beosztottat a főnöknek-, az alacsonyabb beosztásút a magasabb rangúnak mutassunk be, majd a bemutatott nevét hangosan és jól érthetően mondjuk. Ezáltal elkerülhetjük azt a kellemetlen helyzetet, hogy az új ismerős nevét elfelejtsük. Ekkor illik a bemutatott szemébe nézni, ha ültünk, akkor álljunk fel, de ez utóbbi a felnőtt nőkre nem vonatkozik.

Bemutatkozás során illik kissé meghajolva kezet fogni. Nem számít udvariatlanságnak, abban az esetben, ha nem értettük a nevét, hogy az új ismerős nevét újból megkérdezzük. Abban az esetben, ha a társaságban sokan vannak, a meghívott vendégeket külön-külön ismertessük össze egymással. Ha egy nagyobb társaságban, vacsora alkalmával valaki késve érkezik, a vacsora menetét nem kell megszakítani azzal, hogy mindenkit megzavarunk és bemutatjuk, ebben az esetben csak a közvetlenül mellette ülőnek kell bemutatni. A többi vendéggel való ismerkedés az előbbiekben leírtak alapján, a vacsora utánra marad.

Egy olyan helyzetben, amikor nincs közös ismerősünk, a férfiak esetében jó kiindulópont lehet egy udvariasan kinyitott ajtó, egy kabát felsegítése egy szórakozóhelyen vagy egy udvarias megszólítás. A lényeg, hogy az úriemberek ebben az esetben se legyenek tolakodók. Ha a hölgy egy-egy elutasítással lezártnak tekinti a helyzetet, ne zaklassák tovább.


Abban az esetben, ha a társaságban sokan vannak, a meghívott vendégeket külön-külön ismertessük össze egymással

Abban az esetben, ha a társaságban sokan vannak, a meghívott vendégeket külön-külön ismertessük össze egymással


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: