2015-03-29 14:24:59• hírek • Kocsis Zoltán

Coica: Maskulik és Butka csak a biztos állásra hajt, de románul sem tudnak

Némileg szokatlan időben, vasárnap délelőttre hívott össze sajtótájékoztatót Dorel Coica: Szatmárnémeti polgármestere elmondta, ezentúl minden egyes városi tanácsülés után így fog tenni, „mert a tanácsüléseken nincs időm meghallgatni azt a sok demagóg, populista, infantilis felvetést, amivel a tanácsosok előhozakodnak. Egyesek ráadásul olyannyira infantilisek, hogy az már orvosi eset - ezt orvosként meg tudom állapítani", jelentette ki.

Amint arról a Szatmár.ro beszámolt, a legutóbbi, csütörtöki tanácsülésen az RMDSZ-frakció (és a két egykori PDL-és tanácsos) tartózkodása megakadályozta a város fejlesztési stratégiájának elfogadását. „Az RMDSZ három nagy stratégája, Maskulik (Csaba, szerk.), Butka (Gergely, szerk.) és Nits (János, szerk.) mindenféle okot kitalált, csak hogy támadja a stratégiát. Pontról pontra válaszolni fogunk ezekre", mondta Coica, majd átadta a szót Valentin Santomának, aki a fejlesztési stratégia kidolgozásáért felel.

Santoma kiemelte, a cél az volt, hogy olyan fejlesztési stratégiát dolgozzanak ki, amely pragmatikus és realista - azaz kizárólag uniós forrásokra támaszkodik, amihez az önkormányzatnak csak a 15% önrészt kell biztosítania. Emlékeztetett arra, hogy fejlesztési stratégia nélkül nem lehet uniós pályázatot leadni.

Santoma nevetségesnek nevezte Nits azon kifogását, mely szerint a stratégia nem ejt szót a történelmi városközpont rehabilitálásáról, miközben az önkormányzatnak erre vonatkozóan már novemberben elkészült pályázata van. Értetlenségének adott hangot, amiért egyesek kifogásolták: miért állítja a stratégia, hogy Szatmár megye eper- és diónagyhatalom. Éppen ezért az egyik kutatási központ, amit életre kívánnak hozni, az élelmiszeripart érinti, mondta Santoma. Egyetemi kampusz, iskolai kampusz, kutatási központok - mindez a fiatalokról szól, nem érti, Butka miért hiányolta ezt a tételt.

Éppen úgy nem érti, miért mondta Maskulik, hogy a stratégia nem foglalkozik a zöld övezetekkel, mikor „a stratégia fele" erről szól: a Szamos partjának rendbe tétele, a Szamos hajózhatóvá tétele, a Kossuth-kert és a Tűzoltótorony körüli park rehabilitálása, sorolta. Santoma értetlenségének adott hangot, amiért a most bírálók november óta nem tettek egyetlen javaslatot sem a stratégia esetleges hibáinak kijavítása érdekében...

„Kérdezem én az RMDSZ három stratégáját, nyolc évig milyen fejlesztési terv szerint vezették a várost? Amikor átvettem, Szatmárnémeti a nullán volt, nézzék meg, most hova vezettem. Amikor átvettem, a kassza üres volt, ráadásul egy rakás adósság és hátralék terhelte. Az előző vezetés 20 millió eurós hitelt vett fel az infrastruktúra fejlesztésére. Hol vannak azok a fejlesztések?", fejtegette Coica.

Ezt követően a polgármester folytatta személyeskedését a három RMDSZ-es tanácsos ellen. „Maskulik az elmúlt időszakban sajnos csak visszafejlődött - úgy politikailag, mint közigazgatásilag. Őszintén sajnálom ezért. Ő lett az RMDSZ Mircea Geoanája, Butka pedig Marian Vangheliéje. Megmondom én, mi az ő tervük: hogy végre biztos munkahelyük legyen az önkormányzatban. Maskulik lenne a polgármester, Butka pedig a városmenedzser. Nits pedig írja meg nekem, ha már úgyis szeret folyamatosan írásos kérdéseket benyújtani a polgármesteri hivatalnak, milyen stratégia szerint vezette az elmúlt években a tanács urbanisztikai bizottságát? Írja meg, mi volt az állásfoglalása, amikor a Pannónia és a filharmónia épületét privatizálta a város, a strand használati jogát pedig másra ruházták át", jelentette ki Coica.

„Műfüves focipályákat, mini kosárlabda-pályákat, extrémsport-pályákat, sportcsarnokot, uszodát, tekepályát fogunk építeni - Butka szerint ide 65 éven felüliek fognak járni?", folytatta Coica. „Több tíz kilométer kerékpárutat fogunk építeni - Butka mégis azt állítja, nem foglalkozunk a fiatalokkal", tette hozzá.

Nits csütörtöki kérdéseire válaszolva Coica elmondta, a kulturális minisztérium felhatalmazásával az önkormányzat szakemberei jelenleg igyekeznek felmérni, hogy mennyit ér a Pannónia épülete és mennyi erkölcsi kárt okozott annak tulajdonosa azzal, hogy hagyta tönkremenni az épületet. „Ha Nits annyira szereti a Pannóniát, akkor 2012 előtt miért nem tette soha szóvá?", tette fel a kérdést Coica.

„Felszólítom az illetékeseket, mutassák be, mennyibe került az új központ csodája, az a gödör a Coposu-sétányon? Bizonyítsák be, hogy a fa tényleg Brazíliából származik!", helyezte át aztán támadása célkeresztjét Ilyés Gyula előző városvezetőre.

A polgármester többször is kitért arra, miért nem várja meg soha a tanácsüléseken az egyebek pontot. „Nekem nincs időm arra, hogy egyes tanácsosok demagóg, populista és gyerekes felvetéseit hallgassam. Ennél nekem több dolgom van. Kollégáim minden kérdést feljegyeznek, én meg ezentúl vasárnapi sajtótájékoztatókon fogok válaszolni. Különben is, miért hallgassam én a három nagy stratégát, olyan embereket, akik alig beszélnek románul, nincs általános műveltségük se. Persze, vannak az RMDSZ-ben komoly szakemberek, akik a román nyelvet is jól beszélik. Nem értem, miért engedik, hogy azok kerüljenek előtérbe, akik belekezdenek a mondandóba, aztán be se tudják fejezni, mert nem beszélik az állam nyelvét. Nem, nekem ilyenhez nincs időm!", mondta Szatmárnémeti polgármestere.

Megkeresésünkre a három RMDSZ-es tanácsos egy rövid közös állásfoglalásban reagált az őket ért támadásokra. Az alábbiakban ezt változtatás nélkül tesszük közzé:

"Dorel Coica polgármester két kirándulás között itthon tartózkodva, ezúttal Virágvasárnapra időzitette szokásos hétvégi személyes támadását a városi tanácsosok ellen. Ez egyrészt gyávaság, mivel tanácsülésen kivonul a kényes kérdések elől, másrészt tiszteletlenség mások ünnepe iránt. Ezért mi MA nem fogunk válaszolni, de holnap (hétfőn, ,szerk.) pontokba szedve közöljük a tényeket, illetve felteszünk a polgármester úrnak néhány újabb kényelmetlen kérdést...
A szatmáriak iránti tisztelettel: Nits János, Maskulik Csaba, Butka Gergely városi tanácsosok - Szatmári RMDSZ"

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: