2015-12-09 14:39:48• hírek • Kocsis Zoltán

Ki mennyit fizet az utak téli letakarításáért?

A prefektúra tájékoztatása szerint Nagykároly, Tasnád, Erdőd, Ákos, Érendréd, Apa, Batarcs, Krasznabéltek, Börvely, Bekekszó, Bogdánd, Komorzán, Kálmánd, Kaplony, Érkávás, Csaholy, Avasújfalu, Csomaköz, Borválaszút, Kolcs, Szamosdob, Pusztadaróc, Mezőfény, Kisgérce, Halmi, Hadad, Lázári, Mikola, Majtény, Avasújváros, Szatmárpálfalva, Mezőpetri, Szilágypér, Piskolt, Remetemező, Kökényesd, Szaniszló, Tasnádszántó, Érszakácsi, Sződemeter, Szopor, Szokond, Nagytarna, Krasznaterebes, Mezőterem, Tartolc, Turc, Túrterebes, Csanálos, Szamosborhíd, Vetés és Szatmárhegy önkormányzata saját eszközeivel oldja meg a téli munkálatokat.

A Szatmár megyei önkormányzatok közül 52 saját maga oldja meg idén télen útjainak takarítását, hótalanítását, derül ki a prefektúra honlapján megjelent áttekintésből. A többiek, beleértve a megyei tanácsot és az Országos Útügyi Vállalatot (CNADNR), különböző cégekre bízzák a munkát. Természetesen nem csak a szerződő felek különböznek, de a megállapodások tartalma is. Ezekből szemezgetünk kicsit.

Kezdjük is rögtön a megye legnagyobb településével, Szatmárnémetivel. A megyeközpontban 2005 óta a Florisal tisztítja az utakat és ez így is lesz 2019-ig - addig szól legalábbis a jelenlegi szerződés. A hótalanítás költségei attól függenek, mennyi időt töltenek munkával a Florisal munkagépei, ám semmiképpen nem haladhatja meg a 13,5 millió lejt. Ez az a keretösszeg, amit az önkormányzat a közterület-fenntartó egész éves munkájáért kifizethet. Értelemszerűen ha csak kevés hó hull, akkor a cég kevesebb pénzt kap. Viszonzásul szerződésben garantálja, hogy a havazás kezdetétől számított két órán belül járhatóvá teszi a főbb útvonalakat.

Szatmárnémeti mellett Sárközújlak az a város, amely kiszerződte a téli útmunkákat. A szerződésben semmilyen „látványos" nincs, az önkormányzat 100 lejt fizet minden munkaóra után, a szerződés pedig fél évre érvényes.

Ez az egyik leggyakoribb szerződési elv, a munkaóra után fizet Egri (80lej/óra), Batiz (60 lej/óra) és Királydaróc (90 lej/óra) is. Ezek a megállapodások tartalmaznak azonban néhány érdekességet is. Egri például csak január 31-ig kötött szerződést - ha szerencséje van, később már nem fog havazni. Batiz 22 lejt fizet továbbá a várakozási idő órájáért is.

Van olyan önkormányzat, amely a fix összegre esküszik: Avasújváros 147.566 lejben állapodott meg, Homoród és Szatmárudvari viszont csak 30.000 lejt fizet.

Vannak ennél bonyolultabb szerződések is és kétségtelenül az Avas vidéke viszi a prímet. Bikszád például 4 lejt számláz ki minden 1000 négyzetméternyi megtisztított útfelületért, további 4 lejt minden tonna elszállított hóért, 5 lejt pedig minden olyan 1000 négyzetméterért, amelyet csúszásgátlóval szórnak be. Vámfalunak ugyanilyen feltételekben sikerült megállapodnia, ám esetében nincs szó a hó elszállításáról. Mindannyiukon túltesz azonban Ráksa, ahol külön munkadíja van a hóekével felszerelt traktornak, a buldózernek, a billenős teherautónak, a pakológépnek, a homoknak és a sónak is...

Más tekintetben, de szintén kilóg kicsit a sorból Aranyosmeggyes. Ott ugyanis polgárjogi megállapodást kötött az önkormányzat a szükséges felszereléssel rendelkező cégekkel, amely csak akkor aktivizálódik, ha szükség van a takarításra.

Ami a megyei utakat illeti, a Szatmár Megyei Tanács 2019-ig szóló szerződést kötött a Tehnic Asisttal, a megállapodás keretértéke 20 millió lej. Ez nem azt jelenti, hogy négy év alatt ennyit fizet ki a megyei önkormányzat, ezt az összeget ugyanis a munkaórák száma alapján állapítják majd meg. A szerződésben viszont olyan pontok is vannak, hogy a havazás, hóvihar intenzitásától, hó mennyiségétől függően 12 vagy 16 órával a hóhullás elállta után legalább egy sávot, 36 vagy 48 óra után pedig az összes sávot járhatóvá teszi a cég. Három napon belül pedig teljesen megtisztítja az utat - azaz elszállítja a havat. Öt-hét órán belül pedig csúszásgátlóval szórja be az utat.

Az országutakat kezelő Országos Útügyi Vállalat az avasfelsőfalui Instal Ros céggel kötött szerződést erre a téli időszakra. A megállapodás értéke 2,06 millió lej. Ez a cég 8 órán belül garantálja egy sáv, 24 órán belül pedig a teljes útszakasz járhatóvá tételét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: