2011-10-04 09:11:51• hírek • Pogár Demeter, MTI

Ki lesz Obama ellenfele az amerikai elnökválasztáson

A héten dönti el véglegesen, hogy bejelenti-e az elnökjelöltségét Chris Christie, New Jersey állam kormányzója, aki a közvélemény-kutatások szerint jó esélyekkel mérkőzne meg Barack Obamával a Fehér Házért folytatott küzdelemben - közölte hétfőn a The Los Angeles Times.

A kormányzó, akinek indulását számos republikánus donor és aktivista sürgeti, a hétvégén több sajtóforrás szerint is vezető tanácsadóival mérlegelte elnökjelöltségének esélyeit. A republikánus elnökaspiránsok küzdelmét egyelőre kívülről szemlélő Christie a Rasmussen Reports múlt héten közölt felmérése szerint a valószínű szavazók között a voksok 43 százalékát szerezné meg, Obama 44 százalékával szemben.

Christie egyik bizalmasa hétfőn azt szivárogtatta ki, hogy a kormányzó és tanácsadói tisztában vannak vele, hogy szorít az idő, mert azzal, hogy Florida váratlanul január 31-re hozta előre az államban megtartandó előválasztás dátumát, valószínűleg a négy hagyományos "korai előválasztó állam" - Iowa, New Hampshire, Nevada és Dél-Karolina - még korábbra talán már decemberre hozza előre azt a napot, amikor republikánus választói eldönthetik, hogy kit támogatnak a hivatalos elnökjelöltségért folytatott küzdelemben.

A kampány eredményessége szempontjából Christie-nek valóban már csak napjai lehetnek hátra, hogy eldöntse: megkezdje-e az országos adománygyűjtést és az aktivistahálózat kiépítését, valamint a "korai előválasztó államok" közvéleményének megdolgozását. Noha Christie még ki sem mondta, hogy kész lenne-e harcba szállni a Fehér Házért,   Deval Patrick, Massachusetts és Martin O'Malley, Maryland állam demokrata kormányzója a hétvégén máris bírálta őt a New Jersey-i teljesítménye miatt, Herman Cain republikánus elnökjelölt pedig úgy nyilatkozott, hogy a politikus "nem eléggé konzervatív" ahhoz, hogy elnyerje az ellenzéki párt hivatalos jelölését.

A Rasmussen Reports szerint egyébként a jelenleg állás szerint Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó lenne az, aki  a legjobb eredményt tudná elérni. Romney 44 ma százalékot szerezne Obama 42 százalékával szemben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: