2009-09-04 13:49:53• hírek • Gozner Gertrud

Csökkenőben a fekete munka

A Területi Munkaügyi Felügyelőség féléves tevékenységét mutatta be a Kormánybiztosi Tanács legutóbbi ülésén.

Ez alapján Szatmár megyében a Cégbíróságon 19304 vállalkozás van bejegyezve, a munkaügy ezek közül 16435 céget tart nyilván, amelyekből jelen pillanatban 7756 foglalkoztat aktívan alkalmazottakat.

A bemutatóból kiderült, hogy a tavalyi év hasonló időszakához képest jelentősen csökkent az újonnan megkötött munkaszerződések száma. Amíg 2008 első félévében 20278 szerződést köttettet, addig 2009-ben ez a szám lecsökkent 12621-re. A megszüntetett munkaszerződések száma azonban szinte megegyezik a korábbi évvel, 2008-ban 17481 szerződést bontottak fel a munkavállalókkal, idén ez a szám alig változott, 17013 esetet regisztráltak a munkaügynél.

A feketemunka visszaszorítása érdekében a munkafelügyelőség az év első felében 658 munkaadót ellenőrzött, amely során 92 törvénytelenül foglalkoztatott személyt találtak. Számuk némileg csökkent a tavalyi évhez képest, amikor is az első félév során 623 cégnél jártak, ahol 112 fekete munkást találtak. A legtöbb feketén dolgozó munkavállalót az építőiparban, a kereskedelmi egységekben és a különböző szolgáltatások területén fedezték fel a felügyelők.

Ami a kiskorúak foglalkoztatását illeti, az idén 658 munkáltatónál jártak, akik összesen harminc 18 év alatti személyt foglalkoztatnak, mindegyiket legális körülmények között. Tavaly ugyanebben az időszakban 623 céget ellenőriztek, amelyeknél 48 kiskorú személy volt alkalmazva, közülük nyolcan erről semmilyen papírral nem rendelkeztek. A Területi Munkaügyi Hivatal az első félévben összesen 112 büntetést osztott ki a minimálbér meg nem adása, a szabálytalanul megkötött munkaszerződések, a túlórák ki nem fizetése, és pihenőnapok kiadásának elmulasztása miatt.


A legtöbb feketemunkást az építőiparban foglalkoztatják.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: