2013-10-16 01:03:50• hírek • Kocsis Zoltán

Román öröm szatmári segítséggel – 2-0 mindenhol

A D csoport kedd esti utolsó fordulójában mindhárom találkozó 2-0-ás eredménnyel ért véget. Ugyan ezúttal sem volt túlságosan meggyőző, ám Románia legyőzte Észtországot, kihasználva ezzel az esélyt, amelyet Hollandia kínált fel azzal, hogy nyert Törökországban és a Piturca-legénység készülhet a pótselejtezőre. Magyarország kínkeserves szenvedéssel verte meg Andorrát és végül a csoport harmadik helyén végzett.

Victor Piturca alaposan megkavarta a kártyákat az Andorra elleni, pénteki mérkőzéshez képest. Kikerült a kezdőből Lobont, Latovlevici, Chiriches, Maxim, Torje és Keserü, helyükre Tatarusanu, a szatmári Gardos, Rat, Bucur, Tanase és Marica került. Ezzel együtt a csapat roppant gyengén kezdett, a 23. percig csak a szerencse és Tatarusanu akadályozta meg, hogy Vassiljev és Kink nem szerzett két gólos előnyt a vendégeknek. Miközben Robben góljával Hollandia már vezetett Isztambulban, Románia is kezdett ébredezni: Stancu és Tanase lehetőségei után a 30. percben előbbi harcolt ki büntetőt, melyet Marica értékesített is. A vezető találat szárnyakat adott, Marica (kétszer is), Bucur és Tanase sorra került helyzetbe.

Talány, mi történhetett a szünetben, a hazai lendület ugyanis eltűnt, második félidőt is az észtek kezdték jobban, Kink pedig hajszál híján kiegyenlített. Gólt lőtt közben Sneijder Isztambulban, ezzel gyakorlatilag biztossá téve a holland győzelmet és román pótselejtezőt. Bukarestben a hazaiak ezúttal is az utolsó negyed órára kezdtek éledezni, Lazar, majd Grozav lehetőségei után pedig a 81. percben Marica váltotta góllá Matel beadását, bebiztosítva ezzel Románia győzelmét.

Az ideiglenesen megbízott Csábi János irányította Magyarország az első játékrészben kialakított ugyan néhány helyzetet, gólt azonban nem tudott lőni. A támadások döcögősek voltak, az átütő erőt nem lehetett érezni a nemzeti csapaton, ezt a közönség két alkalommal is hangos "Ébresztő, ébresztő!" rigmussal jelezte. Az andorraiak némi meglepetésre többször is eljutottak a magyar tizenhatosig, sőt, helyzeteik is voltak. A 90. válogatottságát ezen a meccsen ünneplő Király Gáborhoz háromszor gurították haza a labdát a félpályáról, ezekre a megmozdulásokra a nézők füttyszóval reagáltak.

A szünet után nem sokat változott a játék képe, néhány perc után mégis megtört a jég, előnyhöz jutott a hazai gárda: Dzsudzsák futott el a bal oldalon, az alapvonal közeléből középre adott labdáját pedig Nikolics fejelte öt méterről a kapu bal felső sarkába. Andorra azonban - önmagához képest - változatlanul veszélyesen futballozott. A magyar válogatott továbbra is szenvedett, a szurkolók fütyültek, egy újabb bal oldali beadás azonban bebiztosította a hazai sikert. Ezúttal 77. percben Vanczák adott középre, a becsúszva menteni akaró Lima pedig úgy ért bele, hogy a labda átpattant a kapujából kimozduló Polon és az a hálóba hullott.

Győzelmével Magyarország végül a D csoport 3. helyén végzett Törökország, Észtország és Andorra előtt, de Hollandia és Románia mögött. A nap folyamán Oroszország és rövid történelme során első alkalommal Bosznia-Hercegovina is megnyerte csoportját, ezzel pedig kijutott a világbajnokságra. Az est pechese Dánia, ő lett ugyanis a leggyengébb csoportmásodik, így az ő helyezése nem ér egyedül pótselejtezőt.

Románia október 21-én, hétfőn tudja meg, kivel kell megvívnia a világbajnoksági részvételért. A leendő ellenfél az Ibrahimovic fémjelezte Svédország, a Ronaldo fémjelezte Portugália, a Mandukic fémjelezte Horvátország vagy a Karagunisz fémjelezte Görögország lehet. Rajtuk kívül Franciaország, Ukrajna és óriási meglepetésre Izland pótselejtezhet. Az alig 332.000 lakosú szigetország a 6. (!) kalapból indulva végzett a második helyen. Az izlandi álom akkor lenne persze teljes, ha a csapat kijutna Brazíliába. Az északi mesét azonban már senki sem veheti el tőlük.

D csoport, utolsó selejtezőkör:
Magyarország - Andorra
2-0
gólok: Nikolics (51.), Lima (77., öngól)

Románia - Észtország 2-0
gólok: Marica (30., 11-es, 81.)

Törökország - Hollandia 0-2
gólok: Robben (9.), Sneijder (50.)

A csoport végeredménye:

1. Hollandia     10  9  1  -   34- 5   28 pont
2. Románia       10  6  1  3   19-12   19
3. Magyarország  10  5  2  3   21-20   17
4. Törökország   10  5  1  4   16- 9   16
5. Észtország    10  2  1  7    6-20    7
6. Andorra       10  -  - 10    0-30    0

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: