2013-11-15 15:12:39• hírek • Kocsis Zoltán

Ki fog itt gólt lőni – pontosabban Athénban?

Marius Niculae 12 évvel ezelőtt is játszott a pótselejtezőn
Marius Niculae 12 évvel ezelőtt is játszott a pótselejtezőn
A két csapat legutóbb 2011-ben csapott össze egymással egy barátságos meccsen. Az ausztriai Altachban rendezett mérkőzésen Románia 3-1-re nyert: Torje, Tanase és Chipciu góljaira Karagunisz tudott csak válaszolni.

Elérkezett a közel másfél éve várt nap - a csoport második helyére szorult csapatok péntek este játsszák a világbajnoki pótselejtező első mérkőzését. Fél percen múlott, hogy 1997 után Magyarország nem érdekelt a párharcokban - ha nincs Alex Chipciu gólja Budapesten. Mivel azonban a Steaua középpályása másodpercekkel a meccs vége előtt kiegyenlített, így Románia készülhet. Egyelőre Athénba, a szurkolók reményei szerint azonban Brazíliába.

Hogy az athéni Karaiszkakisz stadionban forró hangulat vár a román válogatottra, az nem kétség. Victor Piturca szerint viszont őket a hazai válogatott sem lepheti meg. „A görögök nem okozhatnak meglepetést, két éve ugyanazt a játékot játsszák", jelentette ki a román kapitány.

Rögtön ki is javíthatjuk, hisz a portugál Fernando Santos gyakorlatilag továbbvitte a 2002-ben kinevezett Otto Rehhagel szellemi örökségét: atombiztos védelem és gyilkos kontrák. Ettől Santos ezúttal sem áll el, erre utal meccs előtti kijelentése is: „Szenvedéllyel kell játszanunk, aztán meglátjuk mi történik majd Bukarestben".

A selejtezők során Görögország a G csoportban szerepelt, ahol ugyanúgy 25 pontot szerzett, mint a csoportelső Bosznia-Hercegovina - csak a rosszabb egymás elleni mérleg miatt szorultak a második helyre. A 10 mérkőzésen nyolc győzelmet arattak, emellett egy-egy döntetlen és vereség jött össze. Figyelemre méltó, hogy defenzív játékuk ellenére mindössze egy olyan meccs volt, ahol nem találtak be - és ez nem is a Bosznia-Hercegovina elleni vereség volt. Összesen 12 gólt szereztek, ám mindössze 4-et kaptak. Hat mérkőzésen nem kaptak gólt, ebből ötöt 1-0-ra nyertek meg.

Semleges néző számára rossz hír, hogy Piturca is jobban szereti az óvatos játékot - más kérdés, hogy a románoknak 19 rúgott gól mellett így is összejött 12 bekapott találat. Hat olyan selejtező volt, amelyen nem kapott gólt és három, amelyen nem lőtt Piturca csapata.

Gondok a kapuban és a védelemben

Furcsa ellentmondás, ám igaz: noha mindkét csapat az óvatos játékot helyezi előtérbe, a pótselejtezők előtt mindkét kapitánynak a kapus és a középső védő posztja miatt fájhat a feje. Igaz, a jelek szerint a román oldalon a visszavágóra ezek megoldódhatnak.

Az első számú román kapus, Ciprian Tatarusanu a hét elején megsérült, több edzést is kihagyott. Az utóbbi napokban javult az állapota, el is utazott a csapattal Athénba, ám Piturva vélhetően nem kockáztat és Bogdan Lobont-cal kezd - aki viszont idén egyetlen meccsen sem védett a Roma csapatában. Hasonló cipőben jár a görögök kapusa, Oresztisz Karnezisz, aki csak cserekapus a spanyol Granadában, míg cseréje, a Panatinaikoszt erősítő Sztefanosz Kapino (aki két éve a románok elleni barátságos meccsen mutatkozott be a válogatottban) még csak 19 éves.

A védelemben Vlad Chiriches sérülése okozza a fejtörést, aki a visszavágón talán már játszhat. Athénben pedig egykori steauás csapattársa, a szatmárnémeti Florin Gardos helyettesítheti. A másik oldalon viszont a Schalkéban játszó Kirjakosz Papadopulosz már jó ideje sérült, így nem jöhet össze a Papadopulosz - Papasztatopulosz védőpáros. Helyét Konsztantinosz Manolasz vagy Dimitriosz Sziovasz veheti át - mindketten a görög kirakatcsapat, az Olympiakosz játékosa. (A kommentátorok azonban nem úszták meg: elképzelhető ugyanis egy Papasztatopulosz, Kacuranisz, Tahcidisz, Hrisztodutopulosz támadás.)

Mint két tojás

Nehéz megmondani, mely csapat számít a párharc esélyesének - rengeteg mutatót figyelembe véve hasonlít ugyanis a két együttes. A mérvadó transfermarkt.de adatai szerint például a görög keret értéke 66,7 millió euró, a románoké 63,2 millió. A hazai keret átlagéletkora 27,5 év, a vendégeké 27,8 év. Mindkét keret legértékesebb játékosa egy-egy középső védő: a Dortmundban szereplő Papasztatopulosz értéke 10 millió, a Tottenhamet erősítő Chirichesé 9,5 millió. A keret legtöbb futballistáját a két ország rekordbajnoka és aktuális címvédője adja: az Olympiakosz hatot, a Steaua ötöt. Ehhez még hozzátehetjük, hogy a légiósok többsége középcsapatokban szerepel és csak kevesen számítanak alapembernek.

Van azonban egy valami, ami a görögök mellett szól. Ez pedig a közelmúlt! Emlékezhetünk rá, Rehhagel csapata 2004-ben a labdarúgás történelmének egyik legnagyobb meglepetését okozva megnyerte az Európa-bajnokságot. A hellének emellett ott voltak a 2008-as és 2012-es kontinensviadalon, valamint a 2010-es világbajnokságon is. Utóbbira ráadásul az Ukrajna elleni pótselejtezőt követően jutottak ki. Az athéni gól nélküli döntetlen után Dimitriosz Szalpingidisz góljával nyertek Kijevben - természetesen 1-0-ra. Az akkori két meccsen pályára lépők közül kilencen (!) tagjai a mostani csapatnak, ráadásul Jorgosz Karagunisz és Konsztantinosz Kacuranisz már az EB-győztes csapatban is alapember volt.

Románia szintén egyszer kényszerült pótselejtezni, a 2001-ben Szlovéniában elszenvedett 2-1-es vereség után meglepetésre hazai pályán csak egy 1-1-re futotta erejéből, így lemaradt a japán- dél-koreai közös rendezésű világbajnokságról. Az akkori csapatból Lobont és Marius Niculae most is itt van a keretben. Azóta Románia csak a 2008-as Európa-bajnokságra tudott kijutni - ám akkor ugyancsak Piturca volt a kapitány, mint az azt megelőző utolsó sikeres selejtezősorozat során, amely a 2000-es kontinensviadalt előzte meg.

Csapattársa az ellensége

A mai globalizált labdarúgást ismerve szinte furcsa, hogy a két keret között mindössze két kapcsolódási pont van. Lobont Vaszilisz Toroszidisz csapattársa az olasz listavezető Romában, míg Costel Lazar hétről hétre együtt játszik Jorgosz Cavelasszal, Kacuranisszal, Szotirisz Ninisszal, Alekszandrosz Ciolisszal és Szalpingidisszel a görög PAOK Szalonikiben. Görögországban keresi kenyerét Liviu Goian is, az Aszterasz Tripoliszban, ám egyetlen csapattársát sem hívták be a válogatottba.

Konklúzió helyett

A FIFA világranglistáján Görögország a 15., Románia a 29. helyen áll. Nyilván a legkevésbé ezért, ám meglepetés lenne, ha a továbbjutás már Athénban eldőlne. „Az egész csapatnak támadnia és védekeznie kell. Egy stratégia soha nem lehet csak védekező, mindig illeszkednie kell az ellenfélhez", árulta el meccs előtti ars poétikáját Piturca.

A mérkőzést a Romania TV közvetíti, ami nem összetévesztendő a közszolgálati csatornával, amely a TVR nevet viseli. A Romania TV egy 2011 őszén alakult hírcsatorna, amely a Realitatea TV szétválása nyomán jött létre.

Cristiano Ronaldo kontra Zlatan Ibrahimovic

A portugál-svéd egyértelműen a pótselejtezők slágerpárosítása, s talán ez az egyetlen a négyből, melyen nem lehet egyértelmű favoritot hirdetni.

A két sztárjátékos közül a Paris Sain-Germaint erősítő Ibrahimovic arra hívta fel a figyelmet a párharc kapcsán, hogy az nem róla és Ronaldóról szól elsősorban, nem ők a fontosak.

"Nem lehet két játékosra kihegyezni ezt a meccset, a csapat a legfontosabb" - hangsúlyozta a 32 éves támadó, aki a hétvégén mesterhármast ért el a bajnokságban a Nice ellen, akárcsak a Real Madridot erősítő Ronaldo a Sociedad ellen. Mindketten jó formában vannak tehát a sorsdöntő meccsek előtt.

Az ukrán-francia párharc szupersztárjától, az Aranylabda legfőbb várományosától, Franck Riberytől is sokat várnak. A bayern München sztárja szintén remek formában futballozik, ilyen körülmények közepette az ukránoknak nem sok esélyük lesz.

A negyedik párharc legnagyobb sztárját is a Bayern adja, Mario Mandzukicon pedig sok múlhat. Horvátország utóbbi négy tétmeccséből ugyanis hármat elveszített, ez pedig reménységre adhat okot a már eddig is hatalmas bravúrt elérő Izland számára. Tottenham, Ajax, Sampdoria - csak néhány azon csapatok közül, ahol az izlandiak légióskodnak. Ez is mutatja, már régen nem lehet csak egy kézlegyintéssel elintézni az északi sziget lakóinak csapatát.

Világbajnoki pótselejtezők:

Görögország - Románia 21.45 RomaniaTV
Izland - Horvátország 21.00
Ukranja - Franciaország 21.45 DigiSport1
Portugália - Svédország 21.45

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: