2009-08-07 14:54:48• hírek • Parajdi Andrea

Ki felelős a rossz minőségű utakért?

Újabb munkálatokat nyerhetnek meg azok az útépítő cégek Szatmárnémetiben, akik már bizonyították, hogy gyenge minőséget produkálnak, a közbeszerzési törvény tiltja a vállalatok kizárását a versenytárgyalásból. Aki a legalacsonyabb árral jön, legtöbb esetben az viszi a munkát, még ha nyilvánvaló is, hogy nem végzi el megfelelően a felvállalt munkát.

Tavasszal egyik sajtóértekezletén Ilyés Gyula polgármestere határozottan jelentette ki, hogy többé nem fognak olyan útvállalatokkal dolgoztatni, akik nem időtálló munkálatokat végeznek. Akkoriban ugyanis még a körbeszerzési törvény lehetővé tette, hogy a rosszul dolgozó útépítő cégek feketelistára kerüljenek, ezáltal pedig kizárhatók legyenek a versenytárgyalásból.

Mostanra azonban olyannyira módosítottak a közbeszerzési eljárás szabályain, hogy azok nagymértékben védik a cégek érdekeit, és sokkal több lehetőséget biztosítanak számukra. -Sokan megkérdezik, hogy miért adjuk ismét annak a cégnek az útmodernizálási munkát, amely már leszerepelt a városban. Egyszerű a válasz: a törvények értelmében nem lehet őket kizárni a licitből, s szinte minden esetben azok kerülnek ki győztesként, akik a legalacsonyabb áron vállalják el a kivitelezést - tájékoztat a polgármester.

A tenderkiírásra részletes dokumentumokat kell leadniuk az egyes vállalatoknak, két részre bontva, Először is készíteniük kell egy cégbemutatók, amelyben igazolják törvényes működésüket, minőségbiztosításukat, felhalmozott tapasztalatukat, azt, hogy megfelelő számú szakemberrel dolgoznak illetve, hogy gépparkjuk is eleget tesz az előírtaknak. Ha ez a dokumentum hiányos, már elbukott a vállalat, hiszen az ajánlatát ki sem bontja az elemző bizottság.

A másik dokumentumban a megpályázott munkáról kell leírást készíteni, ahol a kivitelezés ideje és az árajánlat kap fontos szerepet. - A cégeket több kritérium alapján pontozza az elemző bizottság, azonban a törvény előírásai alapján a legnagyobb hangsúly azon van, hogy minél olcsóbban dolgozzon a vállalat.Természetesen, ha van olyan cég, amely nagyon alacsony árajánlatot tesz, azt kötelezni lehet arra, hogy bizonyítsa be, hogy valóban képes ennyi pénzből megvalósítani a kivitelezést - részletezi a polgármester, aki azt mondja annak sincsen sok haszna, ha a licit végeredményét megfellebbezné a város, azért, mert korábban sem voltak megelégedve az általa elvégzett munkálatokkal, hiszen egy ilyen pereskedés több mint valószínű, hogy a cég győzelmével fejeződne be, az ügy lefolyása alatt pedig tolódnának a munkálatok.

A közbeszerzési törvény tehát bilincsbe veri az elemző bizottság kezét, nem számít a korábban elvégzett gyenge minőségű munka, csak a jelenlegi ajánlat. Úgy látszik Szatmárnémeti pechje, hogy a városban gyakoriak a gyengébb minőséget produkáló útépítők, a legtöbb nagyvárost ezek szerint elkerülik a csapnivaló vállalatok.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: