2011-09-17 07:27:51• hírek • mti

Sulfina Barbu válthatja Lazaroiut

 

Emil Boc román miniszterelnök megvonta pénteken támogatását Sebastian Lazaroiu munkaügyi minisztertől, miután a tárcavezető a fő román kormánypártról kijelentette: a Demokrata Liberális Pártnak (PD-L) csak akkor van esélye győzni a választásokon, ha széleskörű jobboldali szövetséget alakít.

A román kormány pénteki közleménye szerint Boc elküldte Traian Basescu államfőnek a Lazaroiu visszahívásáról szóló határozatot. Boc azt javasolta az államfőnek, hogy Sulfina Barbut, a PD-L egyik vezető politikusát nevezze ki a tárca élére. Barbu korábban környezetvédelmi miniszter volt.

Az elnöki hivatal röviddel a javaslat megtétele után közölte, hogy Basescu aláírta a Lazaroiu leváltásáról, valamint Barbu kinevezéséről szóló elnöki rendeleteket.

Pénteken a PD-L több vezető politikusa élesen bírálta Lazaroiut, aki egy lapinterjúban fejtette ki, hogy a PD-L-nek be kellene fogadnia Dinu Patriciu román liberális üzletembert, és széles körű jobboldali szövetséget kellene alakítania más pártokkal és civil szervezetekkel azért, hogy ne veszítse el a jövő évi parlamenti választásokat, valamint a 2014-es államelnök-választást. Lazaroiu szerint a PD-L a jövő évi parlamenti választásokat egyedül még meg tudná nyerni, de a 2014-es megmérettetést biztosan elveszítené. Patriciu a legutóbbi államelnök-választási kampányban Basescu leváltása mellett szállt síkra.

A szociológus végzettségű Lazaroiu korábban Basescu tanácsadója volt, ebbe a funkcióba egy közvélemény-kutató intézet vezetőjeként került. Lazaroiu nem volt soha politikus, ezért meglepetést okozott, hogy júniusban őt nevezte ki Basescu munkaügyi miniszternek. Az elnöki tanácsadói tisztségből való lemondását is a román sajtó azzal hozta összefüggésbe, hogy az általa megfogalmazott vitatott politikai vélemények a PD-L és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta kormánykoalíciót is kényelmetlen helyzetbe hozták. Lazaroiut egyébként Basescuhoz közel álló személyként emlegeti a román sajtó.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: