2010-07-17 20:28:00• hírek • Szatmár.ro

Hagyományt őriztek négy napon keresztül

Szombat este ért végett az Aranykapu Kulturális Egyesület által szervezett Hagyományőrző nyílt napok. A  négy napon át zajló rendezvény közös énekléssel és tábortűzzel zárult.

„Örökségünk - Élő hagyományok a mindennapokban" elnevezéssel szervezett rendezvényt az Aranykapu Kulturális Egyesület, melynek középpontjában a hagyományőrzés és a kézművesség állt. A  rendezvény keretében zajló  előadások a hagyományápoláshoz, a természetes életmódhoz és a magyar szerves kultúrához vitték közelebb a hallgatókat.

A Szatmárnémeti Református Gimnázium udvarán zajló eseményre a meghitt családias hangulat volt a jellemző. A szervezők szerdától szombat estig különböző programokkal és érdekes előadásokkal várták a családokat és minden érdeklődőt. A szerdai napon a látogatók betekintést nyertek a gyékényfonásba és a fafaragás fortélyába. Csütörtökön Gödri Réka tartott előadást „Biopatikák a háztartásban" címmel, majd közösen készítettek nemeztakarót a rendezvényen résztvevők. Pénteken Seres Szilvia és Fazakas Tímea osztották meg gondolataikat a jelenlévő nőkkel a szülésről, illetve az otthon szülésről, majd Félegyházi Erika tartott előadást „Magyar népi hagyományok a Napraforgó Waldorf Iskola mindennapjaiban" címmel. A család minden tagját ezen a napon agyagedény-készítés és filmvetítés várta.



A helyszínen szappankészítés is zajlott


A rendezvény utolsó napja már délelőtt 10 órától kezdetét vette. Kósa E. Katalin vezette be az érdeklődőket a hagyományos népi orvoslás és a természetes gyógymódok alkalmazásába, ezt követően T. Kovács Áron „Önfenntartó közösségek, ökofalvak világszerte" címmel tartott érdekes előadást. A szombati napon az előadások kapták a főszerepet, de ezekkel párhuzamosan a látogatók helyi ételeket kóstolhattak meg, megnézhették a helyi termékeket és kézműves vásárra is sor került. A gyerekek sem unatkoztak, mivel hagyományos játékokkal szórakozhattak, gyöngyfűzésre is sor került, és népi hangszereket készítettek a nap folyamán. A helyszínen többek között háziszappan-készítés is zajlott.

A délutáni órákban Lakatos Géza a biofaluról szóló előadását hallgathatták meg a jurtában, majd Géczy Gábor vette át a szót, aki az ELTE Természetföldrajzi Tanszékének tanára és a MAG egyik létrehozója. A MAG önszerveződő, ön-vezérelt önellátó közösségek hierarchikus rendszere. Kb. 50 MAG közösség van határon innen és túl és gomba módra  szaporodnak. A MAG-nak saját könyv, CD, DVD stb. beszerzési és elosztási rendszere van, amelyben a valódi múlttat, éltető hagyományokat bemutató művek szerepelnek. Géczy Gábor "Emeld fel a fejedet büszke nép" címmel  tartott előadást.  Az utolsó előadó, Benda Judit "Nagyanyáink konyhája" címmel tartott előadást, majd a rendezvény szatmári népdalok közös éneklésével zárult.

Az egyesület által szervezett első ilyen rendezvénynek egyik fő célja az volt, hogy bemutassa és megismertesse azt,  hogy másképp is lehet élni. A környezetbarát természetes alapanyagokból készült használati tárgyak, ugyanúgy részei lehetnek mindennapjainknak, mint ahogy részei voltak dédszüleink életének. A szervezők szerint minden úgy zajlott, ahogyan azt elképzelték: jó hangulatban, családias légkörben telt el a rendezvény mind négy napja.


Érdekes előadásokat hallgathattak a részvtevők
Érdekes előadásokat hallgathattak a résztvevők


Képgaléria:



Nezezon Enikő - Az Aranykapu Kulturális Egyesület elnöke
:




Mátyás Erika - zenetanárnő:

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: