2012-06-07 11:27:17• hírek • Szatmár.ro

Kézműves tábor: HetedHét Alkotóhét

Az Aranykapu Kulturális Egyesület szervezésében HetedHét Alkotó Hét címmel napközis kézműves táborra kerül sor július 23-28 között 7-14 éves gyermekek számára, az Aranykapu Fonó-Ház székhelyén, a Toldi (Nicolaie Iorga) utca 52. Szám alatt.

Az egyesület szeretettel várja a gyermekeket tematikus kézműves táborába, mely a magyar népmesék varázslatos világába vezeti el a kézművesség és a hagyományok iránt érdeklődő általános iskolásokat, jelképesen bejárva a mesebeli szegény legény - szegény leány beavató vándorútját, amelynek során megismerhetjük nemcsak a mesék által közvetített régi értékrendet, világképet, de a bennünk rejlő hőst is.

A hat napos (hétfőtől szombatig tartó) táborban a fő hangsúly az alkotás folyamatán lesz, az alkotáson keresztül elevenedik meg a mese világa - a népmesék tipikus hősei, eszközei -, de a kézműves foglalkozásokon keresztül a népmesék jelképei (táltos paripa, aranyalma, vándortarisznya, sárkány, stb.) is kézzelfoghatóvá, közérthetővé válnak, így mindkettőnek felértékelődik a szerepe. A résztvevő gyerekeknek lehetőségük nyílik többféle hagyományos kézműves technika alapos megismerésére (pl. nemezelés, agyagozás), készíthetnek majd bábokat, mesék kellékeit, jelmezeket, stb.; ám mindeközben interaktív, dramatikus játékok, rovásírás tanulás, mesenézés is helyet kapnak a napi programban.



A tábor szervezői nem véletlenül választották a magyar népmesék világát a tábor tematikájául: egyrészt a mesemondás hagyományos helyszíne maga a régi fonó volt, így szorosan kapcsolódik az egyesület Fonó-Ház elnevezésű átfogó programjához; másfelől pedig, a közhiedelemmel ellentétben, a népmese nem elsősorban az óvodás gyermekek kiváltsága, üzenete, tanítása sokkal inkább szól a mai kisiskolás (7-14 éves), útkereső korosztálynak (régen a mese egyenesen felnőtt műfaj volt).

A táborban naponta 9-18 óra között folynak majd a tevékenységek; a részvételi díj 200 lej, étkezéssel együtt 260 lej; testvérpároknak fejenként 10% kedvezményt biztosítanak. A helyek száma korlátozott, legfeljebb 20 gyereket tudnak fogadni a szervezők.

A rendezvényen részt venni kívánó gyermekek számára az egyesület pályázatot írt ki "Életre kelt mesehősök címmel".  A feladat a kedvenc magyar népmese egyik szereplőjének elkészítése báb formájában, bármilyen anyagból, bármilyen technikával. Pályázni kizárólag saját készítésű munkákkal lehet. Az elkészült bábokat június 29.-ig lehet leadni a szatmárnémeti evangélikus-lutheránus parókián (a Baba-mama klub helyszínén), a Wolfenbüttel utca 36 szám alatt.

A pályázat első három helyezettje kedvezményesen vehet majd részt a HetedHét Alkotó Hét elnevezésű napközis kézműves táborban, valamint számtalan egyéb értékes díj is gazdára talál majd.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: