2016-02-26 18:14:12• hírek • Szatmár.ro

Kézműves márciuska-készítés a Vécsey-házban

Szombaton 10 órai kezdettel a Képzőművészeti Múzeumban tartanak kézműves foglalkozást.

A Szatmár Megyei Múzeum, a Szatmár Megyei Tanács és a Borókagyökér Egyesület már több alkalommal szervezett együtt karácsonyváró és húsvétváró kézműves foglalkozást. Most márciuskát fognak készíteni a Vécsey-házban az érdeklődő gyerkőcök és szüleik.

Március 1-jén márciuskát ajándékozni szinte kötelező figyelmesség Romániában. Egy olyan román népszokásról, tavaszváró gesztusról van szó, amit az idők folyamán sokan a romániai magyarok közül is átvettek. A tavasz a megújulás időszaka, amikor a jó győzedelmeskedik a rossz felett. Ez az az alkalom amikor a férfiak fehér-piros szalaggal átkötött márciuskákat ajándékoznak lányoknak, nőknek és asszonyoknak, melyek a szerencse, az öröm, a szeretet, vagy a szerelem szimbólumai. A piros zsinór a tavaszt, a fehér a telet jelképezi.

A szombaton 10 és 14 óra között megtartandó kézműves foglalkozáson gyapjúból, gyöngyből, szövetből készítenek a résztvevők kézműves márciuskát. A gyerekeket és kísérőiket a szervezők zsíros kenyérrel és teával is várják. A részvétel természetesen ingyenes.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: