2011-10-12 10:10:49• hírek • Póti Orsolya

Kézműves Műhelyt indít az Aranykapu

Szeretsz szőni, fonni és gyöngyöt fűzni? Netán érdekel a fazekasság és a vesszőfonást, vagy a nemezelést is elsajátítanád?

Akkor a Kézműves Műhelyben a helyed, amely állandó, heti rendszerességgel indul október 14-től, Szatmárnémeti Aranykapu Kulturális Egyesület  szervezésében. Az egyesület tagjai elsősorban a térség és tágabb értelemben véve a magyarság egykori népi kismesterségeinek oktatását tűzték ki célul kisiskolás gyerekek számára, délutáni tevékenységek formájában.

A Szatmárnémeti Aranykapu Kulturális Egyesület valamennyi tevékenysége a szervezet alapelveire épül, úgymint: hagyományaink, tárgyi és szellemi örökségünk tisztelete, felelevenítése és azoknak a mai körülmények között való továbbéltetése; természetközeli, környezettudatos életmód népszerűsítése és elősegítése; a természettel való harmóniára törekvés; fenntartható környezet megvalósítása.

Tevékenységeik során külön hangsúlyt fektetnek az évkör jeles napjaihoz, szokásrendszeréhez, ünnepeinkhez való igazodásra, hiszen úgy gondolják, ez az alapja egy egészséges, hagyománytisztelő, természetközeli életszemléletnek. E szemlélet tükrében az egyesület az elmúlt évek során számos kulturális és hagyományőrző rendezvény - kézműves vásárok és mesterségbemutatók, kézműves foglalkozások, szakmai előadások, filmes hétvégék, tematikus játszóházak, kiállítások - szervezője, illetve társszervezője volt.

Az elkövetkező időszakban az egyesület célja egy állandó, heti rendszerességgel működő Kézműves Műhely beindítása, mely elsősorban a térség egykori népi kismesterségeinek oktatását tűzte ki célul, elsősorban kisiskolás (I-VIII osztályos) gyerekek számára, délutáni tevékenységek formájában. A foglalkozások során lehetőség nyílik elsajátítani olyan mesterségek alapjait, mint: szövés-fonás, fazekasság, gyöngyfűzés, csuhé-, gyékény- és vesszőfonás, nemezelés, batikolás, hímzés, bogozás, stb.

A Kézműves Műhely része az egyesület egy átfogóbb jellegű, Aranykapu Fonó-Ház elnevezésű programjának. Az Aranykapu Egyesület tagjai úgy gondolják, hogy napjainkban különösen szükség van egy olyan, a XX. század elején még működő fonókhoz hasonló közösségformáló térre, ahol alkalom nyílik megismerni gyökereinket, az alkotás és együttlét örömét, s ahol a közös mesélés, éneklés, táncolás közben megélhetővé válik a néphagyomány.

Az Aranykapu Fonó-Ház nem más, mint a hagyományok iránt aktívan érdeklődő, azokat megismerni és mindennapi életükbe beépíteni kívánó, természetközeli életmódra törekvő családok és fiatalok közösségformáló tere. A Fonó-Ház a gyermekeknek szánt kézműves tevékenységek mellett helyszíne volt és lesz többek között családi ünnepi (adventi, farsangi, húsvéti) rendezvényeknek, szakmai és művészeti előadásoknak.

A Fonó-Ház helyszíne 2010 decembere óta a Hans Lindner Alapítvány által rendelkezésünkre bocsátott, Nicolaie Iorga (Toldi) utca 52. szám alatt található ház, itt zajlanak majd a most kezdődő kézműves foglalkozások is. Igény szerint állandó csoportok kialakítására is lehetőség nyílik.

Az első alkalomra e héten pénteken, október 14.-én kerül sor, délután 17 - 18.30 óra között. Ekkor az agyagozás alapfogásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődő gyerekek. A foglalkozásokhoz való hozzájárulás ára: 8 lej/gyerek/foglalkozás.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: