2016-01-31 18:32:35• hírek • Szatmar.ro

Kézilabdacsoda Kaplonyban

Százötven, 7-8 éves kislány szivacs-kézilabdázott szombat reggeltől késő délutánig a kaplonyi tornateremben. A 18 csapatban összesen 50 mini mérkőzést játszottak le és közel 200 szülő szurkolta végig a rangadókat.

Tíz órakor Mosdóczi Vilmos kaplonyi polgármester és Kiss Zoltán Sándor, a Szatmár-Ferencváros határon átnyúló női kézilabdaprojekt vezetőjének megnyitó szavai után elindult Románia első nemzetközi szivacskézilabda-tornája.

Színes kavalkád a mezekben, piros pozsgás arcok, magas hőfokon égő edzők és edzőnők, na meg óriási szurkolás a tribünön. Ennyiben lehetne röviden a hangulatot összefoglalni. A leánykák, mint megannyi kis amazon, küzdöttek a pályákon, az edzők sokszor inkább visszafogták őket, mint sarkalták a lendületet.

Óráról órára lehetett érzékelni a gyerekek játékán a fejlődést, az előrelépést. Ez azért történhetett meg, mert az edzéseken egymás között gyakorolt sablonok után változatos tudású ellenfelekkel játszhattak. Volt szép számmal gól is, de a projekt része, hogy nincs mért eredmény. Kívülálló számára furcsának tűnik az a helyzet, de a gyerekek érzik, hogy nincs rajtuk eredménykényszer és nem kell minden áron átgázolni az ellenfélen. Felszabadultan tudtak a jó passzokra, a komplikáltabb játékhelyzetek kialakítására koncentrálni.

A szülők, a szurkolók pedig minden szép megoldást mindenkinél ujjongva fogadtak, ne feledjük. Akkora örömmámor volt a pályán, egy-egy szép megoldás után, mint egy Bajnokok Ligája mérkőzésen.

A szervezők attól tartottak, hogy a csöppségek délutánra elfáradnak, de csalódniuk kellett! Ha a pályára léptek, szinte duzzadtak az energiától a gyerekek. Kora délutánra már a tribün hangulata és az éppen pihenő csapatok közötti kommunikáció is teljesen családiassá vált, mindenki a pályán és azon kívül is toppon volt.

A kupa házigazdái, Belényi Gábor és Zima Lénárd edző - testnevelő tanárok óriási munkát végeztek, a segítő önkéntesekkel együtt. A pályabeosztások folyamatos figyelemmel kísérése, a csapatok mozgatása, az uzsonna elkészítése, szervírozása, az vízutánpótlás biztosítása és a saját csapataik irányítása emberpróbáló munka volt.

A hangulat 16.00 órakor tetőzött. A csapatok kis kapitányai kupát, az edzők diplomát és egy díszes Fradi sportnaptárt, a csapatok minden játékosa pedig érmet kapott. Az arcokon láthatóan meglepődés és öröm érzései vegyültek, hiszen aznap mindenki nyert, aki a csarnokban megjelent.

A  „kézilabdázók védőangyala" pedig büszke lehetett, sérülésmentesen telt el a nap és csöpp tehetségek sokasága indult el sport karrierje első lépcsőin, talán a világhírnév felé.

Sütő Imre kálmándi polgármester zárszavára már alig vártak a kis „energiabombák". Sütő megköszönte, hogy ilyen sokan - játékosok, edzők, szülök - megtisztelték az első nemzetközi szivacskézilabda-tornát és büszkeséggel töltötte el a két község lakóit is, hogy házigazdái lehettek az első Farsang Kupának.

Kiss tolmácsolta a Ferencváros vezetésének a jókívánságait és reményét fejezte ki, hogy ez a kézilabda-család tovább fog erősödni, szakmai és civil céljai pedig maradéktalanul elérik céljaikat. Kiss meghívott minden résztvevő csapatot az április 2-án,  Mezőfényen tartandó nemzetközi kézilabda Húsvét-kupára, ahol várhatóan közel 30 csapat mérkőzik majd meg. A tornán a Ferencváros is képviselteti magát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: