2010-06-02 15:56:00• hírek • MTI

Öngyilkos lett az ámokfutó

Az utóbbi évek legvéresebb fegyveres ámokfutását hajtotta végre szerdán Anglia egyik népszerű üdülőkörzetében egy férfi, aki később öngyilkosságot követett el. Előzetes adatok szerint a lövöldözésnek legalább öt halálos áldozata van.

A gyilkosságsorozat az északnyugat-angliai Cumbria megye több városára és kisebb településére kiterjedt; a BBC értesülése szerint a rendőrség tizenegy helyet nyilvánított bűncselekmény helyszínének. A lövöldözés a tengerparti Whitehavenben kezdődött a délelőtti órákban, majd nem sokkal később a közelben lévő Seascale-ben és Egremontban folytatódott. A közelben működik a Sellafield nukleáris fűtőanyag-feldolgozó üzem, amelyet a rendőrség a támadássorozat idejére teljesen lezárt.

A helyi nyomozó hatóságok szerda délutánig nem ismertették az áldozatok számát, csak annyit közöltek, hogy a lövöldözésnek "számos" halottja és sérültje van. David Cameron brit miniszterelnök ugyanakkor a londoni parlamentben bejelentette, hogy a támadásban "legalább öten" életüket vesztették. A feltételezett elkövető az 52 éves Derrick Bird taxisofőr, aki Citroen típusú gépkocsijával járta végig ámokfutása helyszíneit, majd a kocsit egy mezőn hátrahagyva eltűnt.
A rendőrség azonban szerda délután közölte, hogy egy erdős területen megtalálták Bird holttestét és mellette a fegyvert is.
A hatóságoknak egyelőre nincs elképzelésük arról, hogy mi lehetett a tettes indítéka.

Az országrész, amelyben Bird a gyilkosságsorozatot végrehajtotta, Nagy-Britannia egyik legnépszerűbb és legfestőibb turistavidéke, ahol az év minden szakában nagyon sok a kiránduló. A rendőrök - mielőtt rátaláltak volna a feltételezett tettes holttestére - hangosbeszélővel ellátott járőrkocsikkal és helikopterekkel intették óvatosságra a környéken túrázókat és a helyi lakosokat, kérve, hogy aki teheti, húzódjon zárt helyiségbe.

Ez volt a legvéresebb fegyveres ámokfutás Nagy-Britanniában azóta, hogy 1996-ban egy zavart elméjű férfi bement a skóciai Dunblane kisváros általános iskolájába, ahol 15 gyermeket és egy tanárt agyonlőtt, majd magával is végzett.
Nem sokkal a dublane-i vérfürdő után - amelynek túlélői között volt Andy Murray, a britek jelenlegi első számú teniszcsillaga - a brit parlament a világ egyik legszigorúbb fegyvertartási törvényét fogadta el. A törvény gyakorlatilag semmilyen jogcímen nem teszi lehetővé brit magánszemélyeknek kézi tűzfegyver birtoklását; még az engedélyezett vadászfegyvereket sem lehet otthon tárolni, csak a vadásztársaságok páncélrekeszeiben.

Szerda délutánig nem volt hivatalos értesülés arról, hogy Bird hogyan jutott hozzá a lövöldözés során használt fegyverhez.


1996 óta ez volt a legvéresebb ámokfutás
1996 óta ez volt a legvéresebb ámokfutás


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: