2011-03-02 17:08:40• hírek • Balog Anita

Kezelni kell a kóborkutya-helyzetet

A csütörtöki városi tanácsülés két megszavazásra váró pontja is foglalkozik a kóbor kutyák ügyével. Amennyiben ezeket megszavazzák, a sintérek is gyűjtik majd a kóbor ebeket, illetve a Free Life egyesület is végezheti majd a sterilizálást egy, a várostól kapott területen.

A kóbor kutyák helyzete szinte minden romániai városban gondot okoz, hiszen a törvény által előírt elfogás és bizonyos idő elteltével való elaltatás ellen az állatvédők folyamatosan nemtetszésüket fejezik ki. A városi tanács ülésén is valószínűleg nagy vitát generál majd a kérdés, ám amennyiben mindkét pontot megszavazzák, mindkét fél számára pozitív válasz születik.

Ilyés Gyula szerint a sintéri, állatbefogói szolgáltatást folyamatosan fenn kell tartani, hiszen ők nem csak kutyák, hanem más állatok befogásával is foglalkoznak. Mint ilyenek, nélkülözhetetlenek a város számára.

A kóbor kutya probléma másik kezelője, a Free Life egyesület a Polgármesteri Hivataltól egy területet kapna a tanácsi döntés értelmében, amely egy épületből valamint egy udvarból áll és a Kossuth Kert szomszédságában helyezkedik el. Az egyesület tervei szerint az épületet adományokból újítanák fel és állatorvosi rendelőt hoznának létre benne, itt történne a befogott állatok ivartalanítása. A Polgármesteri Hivatal egyébként a működésbe főként a közköltségek fizetésével, a felhasznált  gyógyszerek árának finanszírozásával társulna. Az ott dolgozó állatorvosok a tervek szerint  önkéntes munkában végeznék teendőiket. Az ivartalanított kutyákat aztán visszaengednék az utcákra, bár válogatnának is: a városközpontból befogott ebeket például másfelé engednék el.

A Polgármesteri Hivatal a kóbor kutyák problémáját kezelő programjába tartozna továbbá az örökbefogadás reklámozása, mediatizálása is, hogy minél több kóbor kutya találjon szerető és gondoskodó gazdára. A Kossuth kert melletti telepen továbbá iskolai foglalkozások keretein belül  ismertetnék meg  a gyerekekkel a kutyákkal való bánásmód, a kutyatartás alapjait.

Ilyés szerint a probléma kezelésének a része kell legyen egy szigorúan vett állattartási szabályzat létrehozása is, melyben le vannak fektetve a kutyatartók kötelezettségei. Ezzel párhuzamosan létrehoznának - pontosabban felfrissítenének - egy adatbázist, amelyben regisztrálva lennének az ebek, illetve mikrochipet kapnának, s ezzel könnyűvé válna az azonosításuk. Így egyszerűen kiderülne az is, hogy ki kergeti el otthonról a kutyáját, vagy ki nem tartja megfelelőképpen, s emiatt kóbor eb lesz belőle.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: