2010-01-12 11:52:51• hírek • Parajdi Andrea

Kezdődik az alkudozás

Tíz napon belül helyi szinten is meg kell egyezniük a kormány-koalíciós pártoknak a dekoncentrált intézmények vezetői posztjairól - nyilatkozta hétfő este Markó Béla, az RMDSZ elnöke. A Szatmár Megyei RMDSZ abban bízik, hogy a megye magyarságával arányosan sikerül szakembereket ültetni a különböző intézmények élére.

Az egyezkedések egyelőre még nem kezdődtek meg a helyi RMDSZ és a PD-L között, ám a politikára jellemző kiszámíthatatlanság miatt bármikor kaphatjuk az információt egy-egy új megállapodásról. A Szatmár Megyei RMDSZ nem akar telhetetlen lenni, egyszerűen annyi magyar szakembert szeretne a helyi dekoncentrált intézmények élére, amennyi arányos lenne a megyében élő magyarok számával. A korábbi PNL és RMDSZ kormánykoalíció során közel 20%-ban volt Szatmár megyében magyar vezető a kormányhoz tartozó intézmények élén, azonban az azt követő PSD és PD-L fúzió során mindenkit leváltottak. A helyi RMDSZ a korábbi állapotok visszaállítást tartja fontosnak: kérdés, hogy mennyire lehet majd egyezkedni a helyi PD-L vezetőivel, hiszen egyelőre úgy tűnik, ők nem csupán intézményvezetőket szeretnének, hanem a helyi és megyei adminisztráció vezetői tisztségeire is pályáznak.

Értesüléseink szerint a Demokrata Liberális Párt el szeretné foglalni Szatmárnémeti egyik alpolgármesteri székét, átvennék a nemzeti liberális Adrian Albu helyét. Jelöltjük a pozícióra pedig a jelenleg városi tanácsos, Sorin Ghilea. Továbbá olyan igényeik is vannak, hogy a Szatmár Megyei Tanács mindkét alelnöki székébe PD-L-s vezető kerüljön, azt is hangoztatták már, hogy a tisztségre az egyik jelöltjük Valentin Breban, a Szatmár Megyei Fogyasztóvédelmi Igazgatóság vezetője lenne.

Egyelőre, még nem tudni mennyi esélyük van a demokrata liberálisoknak arra, hogy a fentiekben említett pocizókat megszerezzék, minden attól függ majd, hogy ki tud jobban alkudozni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: