2011-03-30 14:37:19• hírek • Balog Anita

Kezdődik a tavaly felújított utak újraaszfaltozása

Az Árpád (Vasile Lucaciu) utca újraaszfaltozásával kezdi a munkát a Constructii Drumuri, de a Technic Assistnak is újra el kell végeznie a tavaly már befejezett aszfaltozást, ugyanis az új aszfaltréteg nem bírta a telet, egy-két hónap alatt tönkrement. A cégek a rossz alapanyagra hivatkoznak.

Összesen nyolc utcának az újraaszfaltozása kezdődik meg a napokban, most, hogy az időjárás elvileg megfelel a munkálatok elvégzéséhez. Az aszfalt-öntéshez legalább folyamatosan öt fok felett kell legyen a hőmérséklet, lehetőleg négy-öt napig pedig az esőnek sem kellene esnie. Az utcák aszfaltrétegét teljes egészében felszedik, és új - remélhetőleg tartós - réteget öntenek. A Constructii Drumuri Rt.-nek a Vasile Lucaciu utca mellett többek között a Ioan Slavici utcában is dolgoznia kell, a Technic Assist pedig a 16-os lakótelepen és a Rosetti utcában kell újra munkába álljon.

A Polgármesteri Hivatalhoz is megérkeztek a Temesváron elvégzett laborvizsgálatok eredményei, melyek szintén alátámasztották azt, amit eddig is tudtunk: a rossz minőségű alapanyagok használata volt a fő oka annak, hogy sok útszakasz a felújítást követően rosszabb állapotba került, mint előtte volt. Egyébként az alapanyag nem csak Szatmár megyében okozott gondot, Nagybányán is újra kell aszfaltozni utakat és a Szatmárnémeti-Nagyvárad országúton is javításokat kell végezni.

Ilyés Gyula szerint azonban nem csak a rossz minőségű bitumen volt az oka annak, hogy hamar tönkrementek a felújított utak. A polgármester a bitumen esetét a tejhez hasonlította. A házi tej zsíros, tápláló, a mostani bolti tejből azonban már szinte minden használhatót kivesznek, hogy új termékeket gyártsanak belőlük. A bitumen régebben azonnal használható volt, most azonban olyan "megtisztított" bitumennel kereskednek a legtöbben, amelyhez különböző anyagokat kellene hozzáadni, hogy felhasználásával igazán tartós útszakasz épüljön. Csakhogy a cégek sokszor eltekintenek ettől, így lesznek a licitek alkalmával megpályázott útépítések költségei Szatmár megyében 20, de akár 40 százalékkal is alacsonyabbak, mint mondjuk Kolozsban.

Egy biztos: ha a Constructii Drumuri és a Technic Assist ugyanazt a rossz minőségű alapanyagot használta, különböző dolgokat adtak hozzá, ha adtak: a Rosettin 10-15 centméter mély kátyúk keletkeztek, az Árpád utcán viszont szó szerint elporlott az új aszfaltréteg nagy része.

 


A Rosettin egy munkagép már várja a kezdést
A Rosettin egy munkagép már várja a kezdést


Az úton hamar megjelentek a mély gödrök
Az úton hamar megjelentek a mély gödrök


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: