2014-02-12 16:36:56• hírek • Szatmár.ro

Szentmise a Betegek Világnapján

A betegek szentségét ajánlotta a Betegek Világnapján Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök híveinek.

A betegekért mutatott be szentmisét Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök kedden este hat órától, a Szűzanya Lourdes-i jelenésének ünnepén, a 22. Betegek Világnapján. A mellékoltároknál és a bejáratnál is álltak az emberek, teljesen megtöltötték a Székesegyházat. Sokan saját betegségüket hozták az Úr elé, mások hozzátartozójukért imádkoztak, ismerős, vagy ismeretlen szenvedőkért kérték a Jóisten áldását.

Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök a szentmise elején köszöntötte a betegápolókat, a beteglátogatókat és a betegeket - utóbbiakért ajánlotta a szentmisét: "Isten adja meg azt a kegyelmet nekik, hogy megérezzék az isteni segítséget, és mindig érezzék, égi Édesanyánk ott áll minden beteg gyermeke ágya mellett. A betegség titok. Krisztus vállalta a szenvedést, ezáltal példát adott, hogy a mi keresztjeinknek, a betegségünknek, szenvedésünknek is van értelme az Övével egyesítve. Tegyük meg! Ajánljuk fel a mieinkért, szeretteinkért, közösségeinkért, egyházmegyénkért, az egész világért.

Szentbeszédében a püspök két édesanyáról szólt, melyek ott állnak minden beteg mellett: "Huszonkét éve már, ezen a napon, Boldog II. János Pál pápánk óhajából a Betegek Világnapját tartjuk. Azt hiszem ez a legnagyobb ajándéka a mai napnak, hogy szerte a világon imádkoznak a betegekért, velük együtt, kérve a lelki gyógyulást, a testi gyógyulás mellett. Erőt a kereszthez, amely alól senki sem tudja kivonni magát. Nem mindenkinek egyforma ez a kereszt, de nincs olyan ember, akinek ne lenne. Amikor Szentatyánk a Betegek Világnapját elrendelte, két édesanyát állított minden testvérünk mellé."

XVI. Benedek pápát idézve mondta, a betegek szentségében csatlakozhatunk az Olajfák hegyén szenvedő Krisztushoz: "Ez az olajjal való megkenés arra emlékeztet minket, hogy kapcsolódunk Jézushoz a félelmeinkkel és szenvedéseinkkel együtt. Kérjük ezt a csodálatos ajándékot, a betegek szentségét, és ha testvérünket látjuk, szüksége van rá, ne mulasszunk el segíteni, hogy felvehesse a szentséget. A mennyország ajtaját nyithatja ki számára."

A szentmise felajánlási adományait idén - a betegek szentségét kiszolgáltató papot megjelenítve - Ft. Jakab Norbert, valamint a betegek szolgálatában hivatást kapott személyek, különböző közösségek képviseletében - az Egyházmegyei Caritas szervezet, a Boldog Scheffler János Központ, a Máltai Segélyszolgálat, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum szeretetszolgálat csoportja és az Egyházmegyei Kórházpasztorációs Iroda - adták át. A Betegek-világnapi szentmise megszervezésében a Kórházpasztorációs Irodának ez alkalommal is segítséget nyújtott a Máltai Segélyszolgálat Szatmári Kirendeltsége - a betegek szállításával -, valamint az Egyházmegyei Caritas Szervezet - a résztvevők megajándékozásával.

A Betegek Világnapjához kapcsolódva Nagykárolyban, Nagybányán, Máramarosszigeten, valamint az egyházmegye számos más pontján is tartottak szentmisét.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: