2016-05-16 13:40:21• hírek • Kocsis Zoltán

Kezdődik a gombaszezon, kezdődnek a mérgezések

A májusi eső aranyat ér, tartja a régi magyar közmondás. Örülnek neki a mezőgazdászok, de örülnek neki a gombák szerelmesei is. Nőnek is a gombák szép számmal, a hétvégén pedig a Szatmár Megyei Kórházban ellátták az idei első gombamérgezett személyt is.

A 29 éves férfi elmondása szerint néhány órával a gomba elfogyasztása után kezdte rosszul érezni magát: hányt, hasi fájdalmai voltak.

A kórházban megállapították, tényleg gombamérgezést kapott. Szerencsére azonban annak csak egy enyhébb változatát, ezért a szükséges kezelést követően hazai is engedték.

A gombamérgezés rendkívül sokfajta lehet, ezt bizonyítja, hogy a toxikológia területén előforduló gombamérgezéseket kilenc nagy csoportba osztják a szakemberek. A tünetek viszonylag gyorsan jelentkezhetnek, akár egy órán belül, de akár tíz nappal a gomba elfogyasztása után is.

A későn jelentkező tünetek együtt járnak a máj és a vese károsodásával, hiszen a méreg a tünetek jelentkezése előtt megkezdi kifejteni ártalmas hatását, és ez is éppoly életveszélyes lehet, mint a hirtelen ható gombaméreg. A tünetek nagyon különbözőek lehetnek. A leggyakoribbak az émelygés,  hányinger,  hányás,  hasmenés, gyomor- és hasfájás,  izzadási rohamok,  szédülés, zavarodottság, észlelési zavarok, légzési nehézségek és légszomj, heves szívdobogás, egyensúlyzavarok.

A hétvége során mellesleg 453 személyt láttak el a kórház sürgősségi osztályán. Kilencen az elfogyasztott alkoholmennyiség miatt, heten fizikai bántalmazás, hárman pedig testi sérülés következtében szorultak egészségügyi ellátásra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: