2020-07-09 08:47:39• hírek • Bede Emőke

Kezdődik a gombamérgezések szezonja

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

A 2020-as év első felében összesen 21 gombamérgezéses esetet láttak el a szatmári kórház sürgősségi osztályán. S noha már ez a szám is magasnak tűnhet, azonban a koronavírus-járvány lassítása érdekében bevezetett szükségállapot és kijárási korlátozás némileg mérsékelte a hobbigombászok tavaszi lendületét. Az igazi szezon azonban csak júliusban indul be, s előreláthatólag szeptemberig fog eltartani – mondta el a Szatmár.ro megkeresésére a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház szóvivője, Constantin Demian.

Hozzátette: szerencsére idén nagyon súlyos, vagy akár halálos kimenetelű mérgezések nem történtek, viszont tavaly több kritikus állapotban levő pácienst is el kellett látniuk. Mi több, arra is volt példa, hogy egyszerre öten érkeztek ugyanarról a településről gombamérgezés miatt. Épp ezért nagyon fontos az elővigyázatosság, különösen a tapasztalattal nem rendelkező gombászók esetében – hívja fel a figyelmet Demian. Hozzáteszi: mivel a gombamérgezés akár fatális következményekkel is járhat, ezért már az első tünetek észlelésekor ajánlott tárcsázni a 112-es segélyhívót, a kezelés ugyanis annál gyorsabb és hatékonyabb, minél előbb felismerik az áldozatok a tüneteket és mielőbb orvoshoz fordulnak.


A kórházi figyelmeztetéssel párhuzamosan a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság is évről-évre tájékoztatja a lakosságot: ne bízzanak az útszéli gombaárusok portékájában, de még a gombákat állítólag jól ismerő személyek által gyűjtött gombákban sem. A legbiztosabb a friss termesztett vagy a konzerv-gomba.


A gombamérgezés tünetei a fajtától és a mérgezés mértékétől függően változnak: fejfájás, emésztőszervi panaszok, szédülés, izomgörcs, rossz közérzet, ájulás stb. A súlyos tünetek azonnali kórházi kezelést tesznek szükségessé, a legnagyobb probléma viszont épp abból adódik, hogy ezek a tünetek nem minden esetben jelentkeznek azonnal. Legyenek hát óvatosak!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: