2018-06-29 10:22:00• hírek • Oszkó Viktória

Kezdődik a beiratkozás a középiskolákba

Június 29-én, pénteken hivatalosan is megkezdődtek a középiskolai beiratkozások.

A képességfelmérő eredményét (80%-ban számít) és a négy általános iskolai év átlagát (20%-ban számít) alapul véve számítógép dönti el, ki hová, melyik iskolába iratkozhat be. Ezzel együtt a számítógép dönti el azt is, hova milyen átlaggal lehet bejutni.


A nyolcadik osztályos diákok június 29. és július 3. között kezdhetik meg beiratkozásukat valamelyik középfokú oktatási intézménybe, tehát a mai nappal hivatalosan is megkezdődött az izgalom mind a szülők, mind a gyerekek részéről.


Ahhoz, hogy valaki kilencedik osztályba lépjen, nem kell külön felmérőt írnia, hiszen az eddig elért eredmények alapján sorolják be a diákokat. A képességfelmérő eredménye 80%-ban, az 5-8. osztályban elért átlag pedig 20%-ban számít bele az összértékelésbe.


Az Oktatási Minisztérium azt tanácsolja a választás előtt álló tanulóknak, hogy ne csak egy iskolát jelöljenek meg, legyen több tervük is, ha esetleg nem úgy alakulna a besorolás, ahogyan azt korábban elképzelték. Természetesen a cél az, hogy a leginkább vágyott iskolában tanulhassanak tovább a gyerekek, de nem árt, ha van egy “B” terv is arra az esetre, ha lemaradnának a kiszemelt intézményről.


Az Oktatási Minisztérium közzétette a 2017-as középiskolai felvételi térképet, amely megyékre bontva tartalmazza az egyes középiskolák iskoláztatási ütemtervét. Ennek köszönhetően minden szülő és diák láthatja az elmúlt évben az egyes középiskolákba való behutáshoz szükséges átlagot. A térkép az alábbi linkre kattintva érhető el. 


Szatmár megye magyar nyelvű oktatási intézményei közül tavaly a Kölcsey Ferenc Főgimnázium társadalomtudományok szakára például már 4,54-es, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum természettudományi szakára 5,1-es, a Szatmárnémeti Református Gimnázium filológia szakára pedig 4,14-es átlagtól be lehetett kerülni a szabad helyekre.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: