2012-07-13 13:16:31• hírek • Szatmár.ro

Kezdődik a Székely Vágta

Szombaton lovasprogramokkal kezdődik a második Székely Vágta. Az utolsó kozmetikázások is megtörténtek, egy nappal a nagy nap előtt egy 200 lóerős földgyalu simította még a terepet, aztán János Vitéz (Pintér Tibor) vezetésével átvették a terepet a lovak és gyalogosok, valamint a Háromszék Néptáncegyüttessel kiegészülve összehangolt próbafolyamat vette kezdetét.

Pintér Tibor színész, rendező, a Sziget Színház igazgatója, a komáromi Lovas Színház művészeti vezetője elmondta: nem jelentett gondot Kacsóh Pongrácz 1904-ben írt János Vitézét lovas környezetbe helyezni, hiszen minden magyar operett, a Mágnás Miskától, a Cirkuszhercegnőig, valami módon kapcsolódik a természethez és a lóhoz, az a csoda, hogy kőszínházban egyáltalán játszák ezeket. „Itt remek csapat áll rendelkezésre, kitűnő lovasok, figyelmezett gyalogosok, képzett táncosok, élvezet már a próbafolyamat is, biztos vagyok benne, hogy a két és fél órás előadás minden percét élvezni fogja a közönség" - mondja a János Vitéz rendezője.

Dr. Kádár László, a Vágta helyi szakmai irányítója azt mondja: egymásután érkeznek a versenyzők, állnak a boxok, a lóeledel elő van készítve, a versenyzők felköltözhetnek a helyszínre, lehet edzeni a pályán. „A közönséget is várjuk szeretettel, már szombaton díjugratással, fogathajtással, kihozunk lovakat a dombra, lehet őket simogatni, sőt a kicsik nyeregbe is pattanhatnak" - mondja Kádár doktor.

Megérkezett már a Duna Televízió stábjának egy része is. A Vágtát összesen három órában, négy bejelentkezéssel, élőben közvetíti a Nemzet Televíziója. A 14 kamerás közvetítésbe bekapcsolódnak az Udvarhelyi Stúdió munkatársai és a Duna sepsiszentgyörgyi tudósítói is. „Újdonságként vezetjük be az idén, hogy minden indulóról 45 másodperces kisfilmet állítottunk össze, amelyben bemutatjuk a lovast, a paripáját és megvillantunk néhány jellegzetes képet arról a településről, amely a lovast a Vágtába benevezte" - mondta el Jankó Anita, a Duna Televízió élő közvetítésének felelős szerkesztője. „Az ötlet elnyerte a Nemzeti Vágta szervezőinek tetszését is, és valószínű alkalmazni fogják a szeptemberi döntőben is" - tette hozzá a szakember.

Dancs Zsolt, a rendezvény programigazgatója gondterhelten járkál a még épülő helyszínen. Azt mondja: kibéreltük Románia legnehezebb színpadát, amely nem kevesebbet, mint 22 tonnát nyom. Kibírt ez már jó néhány tengerparti rendezvényt, állítólag nincs az a szél, amely ezt megmozdítaná. Meglátjuk - teszi hozzá, és látszik rajta, hogy rémálmaiban rendszeresen visszatér a Nemere tavalyi „bemutatója", amikor „megszórta" a tetőt a hang és fénytechnika darabjaival, a széttépett sátrak foszlányaival és szószerint elmosta a döntőt.

„45 kilométer kábelt, 50 ezer watt hang-, 110 ezer watt fényteljesítményt szereltünk fel" - sorolja a technikai adatokat - „a 4x6 méteres LED-falon öt saját kamerával készített, élőben lekevert képen követheti a közönség a pályának azt a részét, ami esetleg távolabb esik tőle" - teszi hozzá Dancs Zsolt.

A szervezőbizottság többszöri halasztás, módosítás után lezárta a jelentkezést. Összesen 38 település nevezett be a Második Székely Vágtára, Kovászna megyéből 30, Hargitából 5, Maros megyéből pedig két induló. Ezek: Angyalos, Árkos, Barátos, Barót, Bodok, Bölön, Csernáton, Dálnok, Esztelnek, Gelence, Gidófalva, Illyefalva, Kézdiszentkereszt, Kézdivásárhely, Kilyén, Kovászna, Kőröspatak, Lemhény, Maksa, Nagybacon, Nagyborosnyó, Ozsdola, Réty, Sepsibükszád, Sepsiszentgyörgy, Szentivánlaborfalva, Szotyor, Uzon, Vargyas, Zabola,  Zalánpatak, illetve Székelyudvarhely, Csíkdelne, Csíkkarcfalva, Gyergyócsomafalva és Gyergyószárhegy, valamint Szováta és Havad.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: