2011-02-23 03:39:57• hírek • Póti Orsolya

Kezdődik a Karnevál!

Ha épp utazást tervezel, vagy úticél-keresőben vagy, akkor most ajánlunk neked valami igazán ragyogót és látványosat. A gondolák és a lagúnák városában épp a világszerte ismert, ősi hagyományokra épülő karneválra készülnek. Utazz te is oda, és légy részese a mulatságnak!

Dél-Európában a farsang az év egyik legnagyobb ünnepe volt, olyan kivételes időszak, amikor nyíltan is ki lehetett mondani a dolgokat. Velence a XVIII. században nyerte el a karneválok városa címet, és azóta a lakosok ragyogó maszkokat és kosztümöket öltenek magukra a közel két héten át zajló utcai ünnepség kedvéért.

A mulatságot rendszerint Velence városközpontjában, a Szent Márk téren rendezték meg, amely egy hatalmas színjátékhoz volt hasonló. A velencei karnevál sok részletét megőrizte a múltból: harsonák szólalnak meg, a dózse és vendégei az erkélyről üdvözlik a vendégeket és az égben léggömbök százai repkednek.

A Velencei Karnevált két évszázad nyugalom után, 1980-ban újították fel, és azóta a látogatók száma évről évre csak nő. Főleg az ünnepségsorozat utolsó hétvégéje zsúfolt, ezért nem ritka, hogy a vendégek a várostól 10 kilométerre kapnak szállást.

Mivel 2011-ben a farsang utolsó napja márcus 8-ra, a Nemzetközi Nőnapra esik, ezért az idei karnevált a nőknek szentelték. Az előkarnevál már javában zajlik, a Velencei Ünnep február 20-én kezdődött a Rio di Cannareggio csatorna mentén, az igazi karnevál pedig február 26-án, megnyitó ünnepéllyel veszi kezdetét. Másnap kezdődik az angyal repülése a Szent Márk téren, ahol a templom tornyából leszáll az „angyal" élő zene, színes konfettik és léggömbök kíséretében. Az angyal röpte után különféle színpadi és kulturális programok zajlanak a téren, és a város más részeiben.

A turisták szabadtéri színházakat látogathatnak, különleges tűzszínházat tekinthetnek meg, valamint pop és dzsessz fesztiválon vehetnek részt. A Szent Márk téren esténként 20 órától tangó és keringőestekre kerül sor, és 21 órai kezdettel álarcosbálokat és autentikus 14. századi előadásokat szerveznek a város különböző palotáiban, hoteljeiben.

Március 3-tól megrendezik a legszebb maszkok versenyét, amelyen idén két győztest is hirdetnek. A gyerekek sem unatkozhatnak, ugyanis a színes maszkok és látványos jelmezek mellett naponta gyermekkarneválok várják őket a San Polo negyedben. A karnevál záróeseményeként március 8-án - húshagyókedd éjjelén - indul a nagy mulatság. Gondolák és evezős csónakok siklanak a Rialto-hídtól a San Marco negyedig, miközben a partot fáklyák világítják. A megérkezéskor papírgömbök ezreit engedik a magasba, ezzel véglel elbúcsúzva a téltől.

A szerelmeseknek idén is ajánlják a gondolázást, ínyenceknek pedig a pezsgő hangulatú pizzériákat. A közelben található Murano, Burano és Torcello szigetek szintén sok látnivalót kínálnak a karnevál ideje alatt.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: