2014-09-11 08:37:59• hírek • Kocsis Zoltán

Kezdődhet a kőolaj feltárása Majtény környékén

Egy lengyel kőolaj és földgáz kitermelésére szakosodott óriás hamarosan elkezdi a kutatásokat Szatmár megyében, Kismajtény községben. A szakemberek kőolaj után kutatnak majd. A román hatóságok igyekeznek megnyugtatni a község lakóit: a feltárás semmilyen negatív hatással nem lesz a környezetre.

A kutatást a Winstar Satu Mare cég végzi majd, amely a lengyel óriás, a Kulczyk Oil Ventures romániai leányvállalata. A lengyelek háromezer hektáron kaptak engedélyt a kőolaj feltárásához, amire értesüléseink szerint hét millió eurót szánnak. Tájékoztatásuk szerint akár 1600 méter mélyen is képesek kőolaj után kutatni.

A vállalat engedélye egyelőre csak a feltárásra szól. A kitermelés értelemszerűen csak akkor kezdődhet, ha kiderül: olaj van Majtény alatt. Ez a feltárás azonban semmilyen negatív hatással nem jár majd a környezetre nézve. David Gheorghe polgármester közvitán igyekezett is erről tájékoztatni a község lakóit. Hasonlóan nyilatkozott Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója is.

„Olyan tevékenységre adtunk engedélyt, ami nem károsítja a környezetet! A lakókat ezúttal is szeretném megnyugtatni, a cég kőolaj feltárására kapott engedélyt és nem palagázra, amitől sokan tartottak. Ha valaki meg szeretne erről győződni, az ügynökség székhelyén megtekintheti a teljes dokumentációt, hiszen az nyilvános", mondta a Szatmár.ro megkeresésére Békéssy.

A Kulczyk Oil Ventures nem csak Lengyelországban vagy Romániában aktív. Jelen van az olajpiacon olyan országokban, mint Tunézia, Ukrajna, Brunei, Szíria. Szatmár megyében Majtény mellett Nagymadarászon is rendelkezik kutatási területtel. Mindkettőt a Rompetroltól vette át.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: