2009-12-08 13:40:08• hírek • Gozner Gertrud

Kezdetét vette az oltás

December hetedikén a Szatmár Megyei Kórházban megkezdődött az egészségügyben dolgozók hivatalos oltási kampánya. A kórház munkatársai mind a sertésinfluenza, mind a hagyományos influenza elleni vakcinát megkapják.

Eddig 23-an oltották be magukat a H1N1 vírusa ellen, és 24-en a szezonális influenza vírusa ellen - tudtuk meg Dr. Aracs-Szigeti Anna-Máriától, a kórház epidemiológus szakorvosától. Eddig inkább az orvosok oltották be magukat, de az asszisztensek is egyre nagyobb számban jelentkeznek - magyarázta a szakember.

A két oltást egy alkalommal is meg lehet kapni, az egyiket a jobb karba, a másikat a bal felkarba adják be - fejtette ki a doktornő. Egy másik variáns, hogy a két oltás között legalább 21 nap kell eltelnie. A legtöbben egyszerre kérik az oltások beadását, mert attól félnek, hogy közben a másik típusú vírustól is megbetegedhetnek - tette hozzá a szakember.

Mindegyik osztályon értesítettük az ott dolgozókat az oltás lehetőségéről, ugyanakkor a lehetséges mellékhatásokról is elláttuk őket információkkal. Ezután saját maguk dönthetik, hogy élnek ezzel a lehetőséggel, vagy lemondanak róla. Senkit sem kötelezünk az oltás beadására - magyarázta Aracs-Szigeti doktornő.

A megyei kórház egyelőre 600 darab oltást kapott a Közegészségügyi Igazgatóságtól, 300-at a H1N1 vírusa ellen, és 300-at a hagyományos influenza ellen. Ha elfogynak a vakcinák, a hatóság a szükséges mennyiséggel pótolja a hiányt. Az orvosnő szerint fontos, hogy minél korábban megkapja mindenki a vakcinát, mert a járványidőszak október és március között zajlik, és erre az periódusra kell megszerezni az immunitást.



Dr. Aracs-Szigeti Anna-Mária elsőként kapta meg az H1N1 elleni oltást


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: