2013-03-13 15:46:01• hírek • Póti Orsolya

Kezdetét vette az Irodalmi Kreativitás Verseny

18. alkalommal hirdette meg a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MAKOSZ) az Irodalmi Kreativitás Versenyt, melynek helyi szakaszát március 13-án rendezték meg Szatmárnémetiben.

Az Irodalmi Kreativitás Verseny (IKV) egy középiskolásoknak szóló irodalmi vetélkedő, melynek célja: lehetőséget adni az írásban tehetséges fiataloknak a bemutatkozásra. Az iskolai tantárgyversenyekkel szemben itt a kreativitásra és az íráskészségre kerül a hangsúly, azaz nem a diákok elméleti tudását tesztelik.

A tételeket ennek megfelelően nem egy osztályteremben kell kidolgozni, hanem a versenyzők bárhova mehetnek a feladatlappal - akár a szabadban, vagy egy kávézóban is megoldhatnak kettőt a megadott tételek közül.

A vetélkedő helyi szakasza március 13-án, szerdán a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban is megrendezésre került. A versenyre jelentkező több mint tíz diáknak Kovács Kitty, a KÖFEDISZ alelnöke adta át a feladatlapokat és felolvasta a szabályzatot.

Kovács Kitty a Szatmár.ro-nak elmondta: az iskolán belüli fordulót idén kicsit másképpen rendezték meg, ugyanis egy egész napot adtak a diákoknak a felkészülésre.

A versenyre jelentkezők tíz tételből kell válasszanak kettőt: például esszét írhatnak egy Chamfort-idézet alapján, szöveget fordíthatnak románból magyarra, vagy angolból magyarra, szabadon írhatnak egy történetet a megadott kép alapján, megírhatják a Nostradamussal való találkozásuk történetét, forgatókönyvet, novellát vagy mesét írhatnak.

A dolgozatokat szakmai zsűri értékeli majd. Például a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban Hart Edina diák, illetve Fehér Imola és Fehér Laura tanárnők döntenek arról, hogy melyik öt tanuló jut tovább a verseny megyei szakaszára, amelyen a Református Gimnázium és Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum továbbjutó diákjaival mérkőzhetnek meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: