2012-11-15 16:39:14• hírek • Póti Orsolya

Kezdetét vette a magyar tanárok és tanítók konferenciája

A Magyartanárok és Tanítók Országos Konferenciájának megnyitójára került sor november 15-én, csütörtök délután a Szatmárnémeti Északi Színházban. A köszöntőket követően Gál Gyöngyi szaktanfelügyelő beszélt a konferencia szakmai vonatkozásáról, majd egy verses-zenés műsort követhettek figyelemmel a résztvevők.

Az anyanyelvi oktatás kihívásai szakmai és társadalmi párbeszédben a témája annak az országos konferenciának, melyre a Nevelési, Kutatási, Ifjúsági és Sportminisztérium és a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség szervezésében kerül sor november 15-17. között Szatmárnémetiben.

A három napos konferencia védnöke Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke. Többek között ő is jelen volt a rendezvény ünnepélyes megnyitóján, melyre csütörtök délután 15 órától került sor a Szatmárnémeti Északi Színházban.

A rendezvény moderátora Kimpán Erika magyartanárnő volt, aki sorra bemutatta a díszvendégeket, Szász Piroska főtanfelügyelő-helyettest, a RMDSZ Szatmár megyei képviselőjelöltjét, Pataki Csaba megyei RMDSZ-elnököt és  szenátorjelöltet, Csehi Árpád Szabolcs megyei tanácsi alelnököt, Mariana Roman főtanfelügyelőt, továbbá dr. Nagy Évát, Szőcs Domokost, Borsos Lászlót és Kocsis Annamáriát a Nevelési, Kutatási, Ifjúsági és Sportminisztérium részéről.

A konferencia szakmai vonatkozásáról Gál Gyöngyi magyar nyelv és irodalom oktatásért felelős szaktanfelügyelő beszélt. A pedagógus reményei szerint ez az első, magyar tanítók és magyar szakos tanárok számára szervezett országos konferencia egy olyan kezdett, amely elindítja az oktatásunk megújulását célzó együttgondolkodás folyamatát.

„A nevelésnek már az antikvitásban két modellje volt. Az egyik a platoni, amely az egyetemességből kiindulva kívánta megformálni az egyént, a másik az ágostoni, amely az élményt és a személyességet helyezte előtérbe (...). A mai oktatásnak talán legfontosabb feladata, hogy a kettő szintézisbe gondolkodva megtalálja az önértékelés igényének a felkeltését, az önismeret és az önképzés korszerű módozatait" - mondta el Gál.

A szaktanfelügyelő továbbá a pedagógus rendeltetéséről is beszélt, ami talán az, hogy megteremtse a különféle nyelvi közegek közötti átjárás lehetőségeit. Ez egyrészt lehetséges úgy, hogy az oktató kapcsolatot teremt a szociokulturális körök és az otthon között, másrészt felkészíti tanulóit a nyelvi tudatosság fokozatainak megjárására.

A beszédeket követően a Szózat csendült fel Balaskó Balázs zongoraművész előadásában, majd fellépet a Szatmárnémeti Református Gimnázium gyermekkórusa és a lelkipásztor kórus Higyed Gyöngyi vezénylésével.

A konferencia dr. Fóris-Ferenci Rita, a BBTE Pszichológia és Neveléstudományok Kar, Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet docensének előadásával vette kezdetét.

A rendezvény teljes programjáért kattints ide!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: