2011-07-17 15:39:02• hírek • Szatmár.ro

Táncházvezetők tábora

Július 31-augusztus 7. között szervezi meg első alkalommal a TáncházvezetőkTáborát a MADISZ. A résztvevők napi hat órás elméleti és gyakorlati képzésen vesznek részt

A szervezők várják olyan elhívatott vidéki pedagógusok - óvonől és bácsik, tanítónők és tanítók - jelentkezését, akik falujukban megszerveznék az„Aprók Táncházát", azaz gyermek tánctanítást. Az „Aprók Tánca" táncház vezetőinek a népzene és néprajz világába történő beavatáshoz nagy segítséget nyújtanak az oktatók, akik az alábbi fontos utat járatják be velük, megtanítva nekik:
-a speciális előképzőket (énekes, hangszeres, népi játékok)
-a különböző dallamfajtákat: a gyermekjátékdalok (kisebb gyermekeknek énekelt altatók, valamint a mondóka határán járó hintázó- és más játékdalok). A serdülő gyermekek és fiatal lányok életéhez
kapcsolódik a karikázást. Ez a lányok körtánca, amit kizárólag énekszóra járnak.Nagyon jelentős a benne megőrzött középkori eredetű ritmikai változatok miatt: karikázó, lépő, ugró a neve a különböző tempójú változatoknak.
-a gyerekjátékokat melyekben az ének és tánc, szöveg és szerepjátszás szerves egysége.

A magyar néptánckincsben való eligazodáshoz a leendő „Aprók Tánca" Táncházak vezetőit az oktatók  megismertetik a tánctípusokkal és táncdialektusokkal. A szakirodalomnak megfelelően mindhárom csoport: régi stílusú, új stílusú és idegen eredetű táncok megismertetésével foglalkoznak az oktatók. Nagyobb hangsúlyt fektetnek a régi és az új stílusú táncok oktatására. A régi stílusú táncok közé azok a táncok sorolhatók, amelyek gyökerei a középkorig nyúlnak vissza (például a lánykörtáncok, fegyvertáncok, eszközös pásztortáncok, az ugrósok és legényesek, valamint a régi páros táncok). Az új stílusúak csoportjába a verbunkos és csárdás tartoznak.

Mindhárom fő táncdialektust megismertetik a résztvevőkkel: nyugati vagy dunai, középső vagy tiszai és a keleti vagy erdélyi táncdialektus. Példaként a dél-dunántúli táncdialektusokhoz tartozó
sárközi ugrósokat (cinegést) mutatják be. A tábor ideje alatt átfogó képet kapnak a résztvevők a tánc adta lehetőségekről: népmese feldolgozása, játéktípusok feldolgozása valamint a szabad táncformálás irányítása.

A résztvevők a tábor ideje alatt alapos ismeretekre tehetnek szert az egyszerű dunántúli ugrós motívumok tanításához, amely az egyik legkedveltebb tánc a gyermekek körében:
1. Pihenő lépések: kilépők, höcögők és ezek variációi.
2. Ugró lépések: futók, cifrák, lengetők, futólépés höcögővel, futó cifrával, lengetők,lengetők zárással, lengetők cifrával, futók cifrával.
3. A sárközi cinegés motívumai.
4. Motívumfűzések.

A tábor ideje alatt a majdani táncházvezetők áttekintést kaphatnak a néprajzi értelemben hagyományos ünnepekről. A táborban részt vesznek Maier Reimond- a Táncművészeti Főiskola végzettje és  felesége Katalin néptáncoktatók, Tóth Lilla népdaloktató és kísérő lesz a tokajhegyaljai Parapács zenekar.

Az I. Táncházvezetők Táborát a Nemzeti Kulturális Alap, a Communitas Alapítvány és Szatmár Megye Tanácsa támogatja. A táborba jelentkezni a Szatmárnémeti MADISZ irodájában lehet munkanapokon 18:00 és 21:00 órák között. Érdeklődni a 0261-710810 üzenetrögzítős telefonszámon lehet.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: