2011-07-17 11:08:35• hírek • Szatmár.ro

Néptánctáborok a Madisszal

Július 31. - augusztus 7. között szervezi meg a MADISZ tizenötödik alkalommal a Kézműves és Néptánc Tábort gyermekek és felnőttek számára valamint, első alkalommal szervezik meg a Táncházvezetők Táborát.

A tánc fontos szerepet töltött be a falusi ember életében. Át- meg átszőtte ünnepeit, de munkás hétköznapjait is gyakran színesebbé tette. A falusi fiatalság egyik legkedveltebb szórakozása volt a múltban. A táncalkalmak jelentették egyúttal a fiatalok ismerkedési lehetőségeit és az emberekkel való érintkezés társas formáit is. Fontos volt tehát, hogy mindenki tudjon táncolni.

A tánchelyre a falu egész lakossága összejöhetett, fiatalok, házasok, idősebbek egyaránt. Ha nem is táncolt mindenki, de gyönyörködött a látványban. Megfigyelhették a fiatalok viselkedését, tánctudását, táncbeli magatartását. Az ilyen összejöveteleken a társas szórakozás volt a fő cél, és a tánc elsődleges szerepet töltött be.

A szertartásos (rituális) táncemlékek a családi ünnepekhez és a jeles napokhoz kapcsolódó szokások keretében maradtak fenn. A lakodalomban a tánc csak egyik összetevője az eseményeknek, és a sokféle szokáselemmel (mágikus cselekmény, játék, ének, zene) együtt értelmezhető. Ilyen szokáskeretben él a hagyományos tánc is a legszívósabban.

A különböző társas munkákhoz (fonó, kaláka) kapcsolódó táncalkalmakra elsősorban az elvégzendő feladat érdekében került sor. A társas kapcsolatok megteremtésének lehetősége és az összetett szórakozás (ének, zene, tánc, találós kérdések stb.) is vonzóvá tette az ilyen összejöveteleket.

A táncolás sajátosságait sokban befolyásolták a különleges alkalmak, családi ünnepek, jeles napok, a paraszti munka szokásrendjének hagyományai. Mivel olyan műfajról van szó, amely (mint a nevében is benne van) szorosan kötődik a néptánchoz, ahol - köszönhetően a néptánc mozgalom komoly előtörténetének, szakmai megalapozottságának - már kialakult formája volt a továbbörökítésnek, mindjárt a kezdeteknél természetes volt a tanítás.



Elveszőben lévő magyarságtudatunk miatt meg kell tanítanunk a gyermekeket énekes és táncos anyanyelvükre. A Táncházak újraszervezésével tehetünk ennek érdekében a legtöbbet. Erdély szerte nem megoldott a táncház vezetők képzése.

Ifjúsági szervezetként végig kell gondolnunk, el kell döntenünk, hogy az emberélet milyen formáját tartjuk igazán eszményinek, értékesnek: a társadalom számára hasznos embereket neveljünk-e, vagy boldog, boldogságra képes embereket; hogyan akarjuk ötvözni ezt a két szempontot. Kodály Zoltán így vall: "Csak boldog emberből lehet boldog felnőtt, s csak ezekből lehet boldog ország."

Köztudott a zene jótékony és fejlesztő hatása a társas kapcsolatokra. A személyiségfejlesztés és esztétikai nevelés különlegesen gazdag lehetőségéről nem lenne szabad lemondani. Lélektani tanulmányokból ismert számos kísérlet, mely azt bizonyítja, hogy növekszik agyunk endorfin termelése (örömérzetet okoz) zenehallgatáskor, közös éneklés és tánc során. A közösségben egyidejűleg átélt öröm - érzés erős kötődést, összetartozás - érzést hoz lére, a szociális kohézió erősebb.

Kodály Zoltán a zenei iskolatípusról így vall: "Ez az első iskola, amely szervesen beépíti a zenét az általános emberi műveltségbe. Itt tanítják arra a tanulókat, hogy aki zenével indul az életbe, az evvel bearanyozza minden későbbi tevékenységét. Ezekben az iskolákban minden tárgyból jobban haladnak. Jobban beszélnek, jobban írnak, jobban olvasnak."

A Szatmárnémeti Magyar Demokrata Ifjak Szövetsége július 31.-augusztus 7. között Hadadon szervezi meg a XV. Kézműves és Néptánc Tábort gyermekek és felnőttek számára valamint, I. Táncházvezetők Táborát. A tábornak a hadadi Weselényi-Degenfeld kastély ad otthont, az oktatásnak pedig a Wesselényi-Bánffy kastély.

A táborban mindennap oktatnak néptáncot (haladóknak délelőtt 3 órát, délután 2 órát, gyermekeknek délelőtt 1,5 délután 1,5 órát), népdalokat (délelőtt 1 órát), szabadidős tevékenységként népi mesterségeket (bőrözés, nemezelés, agyagozás, kosárfonás, stb.). Esténként Táncház mulatság lesz. A programhoz jelentkezés útján lehet csatlakozni.

A táborokba jelentkezni a Szatmárnémeti MADISZ irodájában lehet munkanapokon 18:00 és 21:00 órák között. Érdeklődni a 0261-710810 üzenetrögzítős telefonszámon lehet. A szervezők kérik, adják meg elérhetőségeiket (név, telefonszám) és visszahívják Önöket.

A tábort támogatja a Nemzeti Kulturális Alap, a Communitas Alapítvány és Szatmár Megye Tanácsa.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: