2019-05-16 11:51:05• hírek • Nagy Tímea

Kezdetét vette a Hám János Napok, a zenés találkozások és az örömteli pillanatok programsorozata

Május 16-17-én szervezik meg a Hám János Napokat. A teológiai líceumban két napra a szórakozásé, a vetélkedőké és a zenéé a főszerep.

Csütörtök délelőtt kezdődött a rendezvénysorozat az ünnepi szentmisével, melyet a Székesegyházban celebrált Nm. Ft. Schönberger Jenő megyéspüspök, szentbeszédet mondott P. Koronkai Zoltán SJ. A misét követően koszorút helyeztek el Hám János szobránál, valamint Nm. Ft. Reizer Pál megyéspüspök sírjánál. Verset mondott Pfeifer Melany XII. osztályos diák.

 

A megnyitó ünnepségre 11:00 órától került sor a líceum dísztermében. Az iskola vezetősége, a diákok és a tanárok mellett az alkalmon meghívott vendégekként vettek részt Schönberger Jenő megyéspüspök, Kereskényi Gábor polgármester, Pataki Csaba megyei tanácselnök, Szejke Ottilia és Rákosi Réka-Renáta tanfelügyelők és P. Koronkai Zoltán atya.

 

 

A köszöntők előtt a Hám János Líceum elemi osztályos néptáncosai léptek színpadra szatmári táncokkal, s köztük volt felkészítő tanáruk is, Kása Zsolt. A néptáncbemutatót követően, elsőként Ádámkó István iskolaigazgató szólt a jelenlevőkhöz.

 

„Az idei Hám János Napok mottója: Minden kegyelem. Kis Szent Teréz ezzel lényegében ezt akarja mondani, hogy Isten korlátok és határok nélkül cselekszik bennünk, csak engedjünk neki működési teret. (…) Kis Szent Teréz és Hám János Püspök arra hívnak meg minket, hogy tegyük a jót és így másokért élő emberekké válhatunk. Ezekkel a gondolatokkal nyitom meg az idei Hám János Napokat.„- szólt az igazgató üzenete a közönséghez.

 

 

A püspök atya beszédében cselekvésre és szolgálatra hívta a diákokat és az egybegyűlteket: „(…) Sokszor úgy gondolom, hogy elmegyünk a passzivitásba, hogy csak befogadunk. Mindennel ellátnak bennünket, kiszolgálnak. Igaz, néha jön a megméretés, akkor nekünk is valamit fel kell mutatnunk, illene, de ez így van a kegyelmi életben is. (…) Krisztus a legnagyobb ajándék nekünk. Csak a német nyelvben van ez jelen: az ajándék, Gabe, a feladat pedig Aufgabe. Az ajándékban benne van a feladat is. (…) Ne a passzivitásra gondoljunk, ha vallásosan szeretnénk élni, hanem misszió legyen benne. Feladatotok van. Befogadjuk Isten kegyelmét, befogadjuk Istent magát – de nem azért, hogy jól érezzük magunkat és minden oké legyen, hanem azért, hogy el tudjuk látni a feladatunkat, amit Isten kíván tőlünk. Ez lehet a tanulás, lehet az engedelmesség és a többre való törtetés. Igen, szabad! Kell! S ugyanakkor lehajolni, s megmosni mások lábát. (...)”

 

 

A polgármester köszöntötte a népes közönséget, majd köszönetet mondott a meghívásért. A Hám János Líceumba mindig örömmel érkezik, hiszen a veszendő értékek világában ez az iskola maradandó kincset jelent. Míg a 90-es években a felnőttek azt mondták a gyermekeik számára, hogy Európa a jövőjük, most fordult a kocka, és elmondható, hogy a mai fiatalság vált Európa jövőjévé. Látván a licis fiatalokat, a közép-kelet-európai fiatalok prototípusai a megújulásnak, akik valami jót hozhatnak a veszendő értékek világában - zárta gondolatait Kereskényi Gábor.

 

 

A beszédek közben a Hám János Líceum mikolai néptáncosai mutattak be szatmári táncokat. A fiatalokat Kása Zsolt és Kása Melinda készítette fel. A megnyitó ünnepséget követően kézműves foglalkozásra került sor az elemi osztályos diákok számára, majd állófogadásra a líceumban. A délután folyamán hittan- és interaktív kvíz vetélkedőn vesznek részt az általános iskolás osztályok. A nagyobbak és a munkaközösség számára Szabó Thalmeiner Noémi tart előadást a pozitív fegyelmezésről. Az esti órákban filmklubra hívják a közösséget. Pénteken tartják meg a XII. Hám Zenei Versenyt „A zene összeköt” címmel. Délután 16:00 órakor kiderül, kik állhatnak fel a dobogóra.

 

A Hám János Napokat péntek délután négytől díjkiosztó ünnepség és örömzenélés zárja a szatmárnémeti Iparosotthonban.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: