2013-04-04 17:44:12• hírek • Szatmár.ro

Kezdetét vette a Hám János Napok

A lélek békéje kell a környezettel való összhanghoz - mondta Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök az idei, környezettudatosságra figyelő Hám János Napok nyitóünnepségén.

Ünnepi szentmisével kezdődött április 4-én csütörtökön, a szatmárnémeti Székesegyházban, reggel kilenc órától az idei Hám János Napok. Az iskola tanárai és diákjai, vendégek, és segítő barátok előtt bemutatott szentmiseáldozatot Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök a teljes közösségért ajánlotta, különösképpen pedig a diákokért.

A szentbeszédet mondó P. Forrai Tamás SJ. provinciális is a diákokra összpontosított, kiemelten hozzájuk szólt. A prédikációban az emmauszi útról szóló evangéliumi rész kapcsán elmondta, a hibák után meg kell tanulni fölkelni. Ahogy a tanítványok is úgy érezhették, keresztre feszítésekor elárulták, cserbenhagyták Krisztust, és meg kellett értsék, hogy Ő ezért nem haragszik rájuk, ugyanúgy mindenkinek meg kell tanulnia a hibái után nem bezárkózni, hanem nyitottan, őszintén viszonyulni: bocsánatot kérve, újrakezdve és bízva a másikban.

"A kérdés az, hogy mi hogyan viszonyulunk Krisztushoz? Mennyire vagyunk igazi barátai, akik kitartanak mellette? Vagy ha életünkben problémák adódnak, akkor otthagyjuk Őt? Azt hiszem, ahogy a tanítványokban, bennünk is mindkettő megvan. Az viszont biztos, hogy a feltámadt Jézus mindenkinek békét ígér. Mindenki számára azt mondja, olyan békét ad, amiben nincs félelem. Nem elítélni akar minket, hanem azt akarja, hogy tapasztaljuk meg, milyen jó az Ő társának lenni, Vele menni az úton félelem nélkül, örömmel"- mondta P. Forrai Tamás SJ.

A szentmise után megkoszorúzták a Székesegyház előtti Hám János szobrot, majd tizenegy órától megnyitó ünnepséget tartottak az iskola dísztermében. Ott Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök rövid köszöntőbeszédben üdvözölte a rendezvénysorozat idei tematikus vonatkozását, a környezetvédelem, környezettudatosság gondolatkörének a figyelem középpontjába helyezését. A teremtett világ védelme megvalósulása kapcsán elmondta, ehhez első lépésben a lélek harmóniájára van szükség. Megszólalásában kiemelte, ahhoz, hogy környezetünkkel összhangban tudjunk lenni, hogy környezettudatosan éljünk, óvjuk azt, először a lelkünkben kell megtalálnunk a békét és az egyensúlyt. Ez aztán a szeretet által a környezetünk felé is kisugárzik. A természet-, környezetszeretet által születik meg az igény bennünk, hogy védjük azt.

Az iskola diákjainak kulturális műsora után kiértékelték és díjazták a környezetvédelem eszményét hirdető pályázati munkákat, délután öt órától pedig fórumbeszélgetéssel zárták a rendezvénysorozat első napját. Pénteken játékkal, drámaműhellyel, előadással, műveltségi vetélkedővel, koncertekkel, a PAX ösztöndíjak átadásával, és a diákszínjátszó körök előadásaival folytatódik és zárja ívét az idei Hám János Napok.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: