2011-08-31 11:07:57• hírek • MTI

Kevesen voltak, sokan maradtak a forradalmárok

Ellenőrzést rendelt el Emil Boc román miniszterelnök az 1989-es romániai forradalom hőseinek járó juttatások ügyében, miután felmerült a gyanú, hogy több ezer úgynevezett álforradalmár kap törvénytelenül havi juttatást és különböző kedvezményeket.

A román sajtóban napok óta címlapokon szerepel az álforradalmárok botránya. Az elmúlt években ugyanis jelentősen megnőtt azoknak a száma, akik többféle kedvezményre és juttatásra feljogosító, úgynevezett forradalmár-igazolványt váltottak ki, vélhetően törvénytelenül, hiszen semmilyen valós érdemük nincs a több mint húsz évvel ezelőtti rendszerváltozással kapcsolatban.

Romániában véráldozattal sikerült csak kivívni a szabadságot 1989-ben. Előbb Temesváron tört ki felkelés, amelyet Nicolae Ceausescu volt kommunista diktátor vérbe fojtott. Ezt követően Bukarestben is utcára vonultak az emberek, akikre máig tisztázatlan körülmények között rálőttek. Az akkori eseményekben egész Románia területén több mint ezer ember vesztette életét. Ceausescut és feleségét rögtönítélő katonai bíróság elé állították, majd kivégezték őket.
Boc egy televíziós műsorban bejelentette, hogy a kormány illetékes testületét felkérte, ellenőrizze a forradalmároknak járó juttatásokat. Közölte továbbá, hogy szigorítani akarja a törvényt.

Boc elmondta, hogy a kormány évente 110 millió eurónak megfelelő összeget költ a forradalmár-igazolvánnyal rendelkező személyekre, a kedvezményezettek száma 2004 óta négyezerről 17 ezerre nőtt. Mint mondta, rendet akar tenni ezen a területen még akkor is, ha érzékeny kérdésről van szó.

A  média szerint az elmúlt hét évben tapasztalt létszámnövekedést semmi nem indokolja, és számos olyan példát soroltak fel, amelyekből kiderül: jogosulatlanok kaptak juttatásokat. A lapok szerint olyanok is élvezik a forradalmár-igazolvány biztosította juttatásokat és kedvezményeket, akik 1989-ben még csak csecsemők voltak.  
A kormányfő szándéka ellen korábban már tüntettek a forradalmárok szervezetei, akik a kormány épülete előtt fejezték ki elégedetlenségüket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: