2010-12-18 13:02:52• hírek • MTI

"Mumifikálódott" erdő került napvilágra

Őskori "mumifikálódott" erdő kerül napvilágra Kanada legészakibb részén, az északi sarkkörön lévő  Ellesmere-szigeten.

A kutatók szerint az erdő 2-8 millió évvel ezelőtt temetődött be egy földcsuszamlás során. Az igen jó állapotban fennmaradt fák arról tanúskodnak, hogy miként küszködött a növényvilág az egyre hidegebbé váló klímával. A lelet segítségével az is megjósolható, hogy mi történik az északi sarkvidékkel a globális felmelegedés során - olvasható a The Archaeology News Network  régészeti hírportálon.

A mumifikálódott erdőt 2009-ben fedezte fel Joel Barker, az Ohio-i Állami Egyetem kutatója, kinek vezetésével idén nyáron expedíció gyűjtött mintákat a fák törzséből, ágaiból, gyökérzetéből, de még a leveleiből is. A leletek elemzése még csak most kezdődött el, a későbbiekben vegyi és DNS-vizsgálatokat is terveznek.

Az erdőben többségükben lucfenyők é nyírfák sorakoztak. A fák pusztulásukkor legkevesebb 75 évesek voltak, ám keskeny évgyűrűik és aprócska leveleik mutatják, hogy mennyire megszenvedték a kedvezőtlen körülményeket. "Amikor az éghajlat kezdett lehűlni 11 millió évvel ezelőtt, ezek a fák voltak az elsők, amelyek megtapasztalták a folyamat kedvezőtlen hatásait. Rendkívül nehéz időket éltek meg. A sziget időjárása igen gyorsan változott, a kellemes, lombhullató fáknak kedvező klímától az örökzöldekre "váltott át", majd kialakult a mai, cserjéssel borított környezet. A fák az év felét a legteljesebb sötétségben töltötték az egyre hidegebbé váló klímában, ezért oly keskenyek az évgyűrűk, ezért nőttek olyan lassan a fák" - magyarázta Joel Barker.

A kutatók úgy vélik, hogy Észak-Amerikában még számtalan mumifikálódott erdő tűnhet elő. Ahogy melegszik az éghajlat a faanyag rothadásnak indul, metángáz és szén-dioxidot juttatva a levegőbe, ezáltal tovább súlyosbítva a globális klímaváltozás folyamatát.


A globális felmelegedésnek köszönhetően őskori erdő került napvilágra az északi-sarki szigeten
A globális felmelegedésnek köszönhetően őskori erdő került napvilágra az északi-sarki szigeten


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: