2009-01-11 14:41:29• hírek • Parajdi Andrea

Kevesen kaptak védőoltást

Hétfőn indul a méhnyakrák elleni oltási kampány második szakasza, amelytől a közegészségügyi hatóság nagyobb érdeklődést remél. Szatmár megyében eddig mindössze 34 kislány kapta meg a védőoltást.

November 24 és december 19 között zajlott a méhnyakrák elleni védőoltás beadásának első szakasza. Az ingyenes oltás során, a negyedik osztályos kislányok kaphatják meg, a Romániában második leggyakoribb rákos megbetegedés elleni vakcinát.

A méhnyakrák megelőzéséhez három adag oltóanyag szükséges, amelyet különböző időközökben adnak be. Az oltások második szakasza január 12 és január 30 között zajlik.

Az első oltás során Szatmár megyében a 2056 negyedikes kislány közül, mindössze 34-en kapták meg a védőoltást. Az oltás beadásához szükség van a szülők írásos beleegyezésére, azonban a legtöbben ellenzik a vakcinákat, mondván túl fiatalnak tartják még kislányukat a beoltáshoz, és nincsen elég információjuk a mellékhatásokról.

Szociológiai kutatásokra hagyatkozva, az oltást a nemi élet megkezdése előtt kell beadni a lányok, ezért a legideálisabb, ha a negyedik osztályosokat oltják be. A közegészségügyi hivatal reméli, hogy a kampány második szakasz során több szülő meggondolja magát, és engedélyezi az oltás beinjekciózását.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: