2009-06-14 11:39:22• hírek • MTI/EFE

Kevesen adnak vért világszerte

A világ egy százaléka ad vért a világon, ami 81 millió véradást jelent évente - adta hírül a Véradó Szervezetek Nemzetközi Szövetsége.

Június 14., a Véradók nemzetközi napja alkalmából a szervezet arra panaszkodott, hogy a Föld lakosságának csak 1 százaléka ad vért annak ellenére, hogy mindannyian szorulhatunk vérre életünkben.
"Szükségünk van a véradókhoz hasonlóan jó emberekre, akik saját magukból adnak egy részt mások javára" - mondta a szervezet egyik munkatársa. Vasárnap elismeréssel adózunk a véradók előtt, "akik életek millióit mentik meg, és enyhítik a rákos, a maláriás és a vér-  vagy más betegséggel élők szenvedéseit. A vért és összetevőit nem tudják helyettesíteni, a vér segítsége nélkül sok beteg meghal" - magyarázta.

A Véradók nemzetközi napját négy alapító szervezet támogatja: az Egészségügyi Világszervezet, a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold, valamint a Véradó Szervezetek Nemzetközi Szövetsége és a Nemzetközi Vértranszfúziós Szövetség.

Nagy szükség van az önkéntes véradásokra a fizetettek helyett. 2006-ban már ötvennégy volt azoknak az országoknak a száma, ahol a véradások 100 százaléka ingyenes véradásból származott. 2002-ben még csak 39 ilyen ország akadt.
Amellett, hogy emelkedik az ingyenes véradások száma, egyre inkább elismerik a rendszeres önkéntes véradók életmentő szerepét is.

"Nem csak biztosan lehet rájuk számítani, de ők jelentik az alapját annak, hogy fenntarthatók és elegendőek a nemzeti vérkészletek azok számára, akiknek vérátömlesztésre van szükségük" - emelte ki a szövetség munkatársa.
Emelkedik azoknak az országoknak a száma is, amelyek a betegek különleges szükségleteinek kielégítésére olyan vérkészítményeket állítanak elő, mint az eritrocit vagy a vérplazma.

A Véradók nemzetközi napjának választott székhelye 2009-ben Ausztrália, ahol az esemény egybeesik az ausztrál véradók évének rendezvényével. Ez utóbbi célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a véradás növekvő szükségességére, a véradás folyamatosságának fontosságára, és új véradókat toborozzanak.


A Föld lakóinak csupán egy százaléka ad vért
A Föld lakóinak csupán egy százaléka ad vért


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: