2008-01-10 11:48:05• hírek • István Löchli

Takarékoskodj az energiával a fűtésszezonban is!

Senki nem akarja télen az utcát fűteni – sokszor mégis ezt tesszük.

Az elavult fűtési rendszerek és a figyelmetlen magatartásunk következtében nemcsak a pénzünket, de az energiát is kidobjuk az ablakon!

Szennyezőanyag-kibocsátás, energiafogyasztás, fűtésköltség – a fűtési szezon kulcsszavai. Ebben a fél évig tartó időszakban nemcsak a pénztárcánkat terheljük meg még jobban a korszerűtlen rendszerek fenntartásával, vagy a korszerű rendszerek figyelmetlen használatával, hanem a környezetet is a felesleges energia elpocsékolásával, és a fűtéssel járó szennyezéssel.

Környezetvédelmi szempontból természetesen a megújuló energia használatával kialakított fűtésrendszerek a legjobbak. Ebbe a csoportba tartozik a napkollektor, a hőszivattyú vagy a biomasszával történő fűtés használata. Nálunk azonban a téli szezonban még a hagyományos fűtési rendszerek vannak túlsúlyban. Ezek egy régi vagy új kazánból, csővezetékből és egy valamilyen lakáson belüli fűtőtestből állnak. Az új generációs, úgynevezett kondenzációs gázkazánok tisztán égetik el a földgázt, de az égéstermékek és füstgázok hőjét is tudják hasznosítani. A kéményen keresztül így szinte csak vízgőz távozik. A legmodernebb kazánok pedig vegyes tüzelésűek, amelyben biomasszát is lehet égetni. A csővezetéket és a fűtőtesteket évente ellenőrizni, tisztítani kell.

Ha mindezt megtetted, és mégis szökik a meleg, vagy rohamosan apad a pénztárcád a fűtésszámla érkezésekor, nézd meg, mit tehetsz, hogy hatékonyabban fűts:

- Ha túlfűtjük a szobát, nemcsak az energiát pazaroljuk, de a megfázásos megbetegedések veszélyét is növeljük! Az ajánlott hőmérséklet 18-20 fok között van, csak a fürdőben javasolt a 24-28 fok. Csupán 1 fokkal alacsonyabb lakáshőmérséklet 205 kilogramm CO2 kibocsátás-csökkenést és több száz lej költségmegtakarítást jelent egy fűtési időszak alatt.

- Ha húz a cúg az ablaknál, szigeteljük az ablakok, ajtók kereteit. Beszerezhetünk vékony, átlátszó nemesfém réteggel bevont, hőszigetelő ablaküveget is. Utóbbi használata esetén egy 25 m2 ablakfelülettel rendelkező családi ház fűtésekor évi 500 liter olaj takarítható meg.

- Ha csobog a fűtőtest, levegős a rendszer. Ez akadályozza a víz cirkulációját, és legalább 15 százalékkal több energiafogyasztást eredményez.

- Ha nem használt helyiséget egyáltalán nem fűtünk, nem nyerünk vele. A falak ugyanis kihűlnek, és a hideg, nedves felületet nehezebb később felfűteni, mintha folyamatosan alacsony szinten tartanánk itt a hőmérsékletet.
- Ha egy hideg őszi vagy téli napon verőfényes időben egy fokkal lejjebb csavarjuk a fűtést, az közel 6 százalékkal csökkentheti az energiafogyasztást.

- Ha nehéz anyagból készült sötétítőfüggöny takarja az ablakot, az megakadályozza, hogy a meleg elillanjon.

WWF

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: