2009-07-30 14:14:45• hírek • Gozner Gertrud

Kevesebben dolgoznak a megyében

Csütörtök délben a Területi Munkafelügyelőség vezetői sajtótájékoztató keretén belül ismertették az első félév eredményeit. Amint az intézmény székházában megtartott beszámolóból kiderült, az idei év első felében 72 ezer munkaszerződést tartanak számon a megyében, ez 8 ezerrel kevesebb mint tavaly ilyenkor.

A hivatal száz százalékosan teljesítette az első féléves célkitűzéseit, jelentősen csökkent a feketén dolgozó alkalmazottak száma, kiskorúak foglalkoztatására sem derült fény, a munkahelyi balesetek száma ugyancsak csökkent az első hat hónapban. Az idén 18 munkabaleset történt a megyében, ebből három a halálos kimenetelű balesetek száma.

Sokan azt gondolják rólunk, hogy mi csak büntetni tudunk, holott kiszálláskor az esetek nagyobb részében, 92,3 százalékban csupán figyelmeztetésben részesítjük a munkáltatókat - fejette ki Cristian Sasu, a hivatal igazgatója. Csak megfontolt esetben, többszöri kihágás esetén szabunk ki büntetést - tette hozzá.

 

Havonta körülbelül 100 bejelentés érkezik a hivatalhoz, többnyire a munkavállalók részéről, akik alkalmazójukra panaszkodnak, miszerint nem fizeti a túlórákat, a hétvégén is dolgozni kényszerülnek, súlyosabb esetben hónapok óta nem jutottak hozzá a fizetésükhöz - derült ki a sajtótájékoztatón. Ezeknek a bejelentéseknek a tíz százaléka névtelenül történik, mert az alkalmazottak félnek a megtorlásokhoz. Erre azonban nincs szükség mert a munkafelügyelőség bizalmasan kezeli az információkat - hangsúlyozta ki a hivatal munkatársa.

Mikor kivizsgálásra kerülne az ügyek, a bejelentő sokszor már nem is dolgozik az illető cégnél, így a megváltozott körülményeket már nem élvezheti - tette hozzá. Az első félévben számszerűleg 528 bejelentés érkezett a területi munkafelügyelőséghez, ez körülbelül tíz százalékkal kevesebb mint a tavalyi év első felében.


Féléves kiértékelőt tartottak csütörtökön a Területi Munkafelügyelőségnél.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: