2009-08-25 14:16:33• hírek • Gozner Gertrud

Kevesebben akarnak jogosítványt

Szatmár megyében csökkent az érdeklődés a hajtási igazolványok iránt, egyre kevesebben folyamodnak jogosítványért - tudtuk meg Ioan Cimpeanu-tól, a Szatmár Megyei Gépjárműbejegyzési és Jogosítványkibocsátó Közszolgálat irodavezetőjétől.

Általában minden évben augusztus a csúcshónap, ebben az időszakban vizsgáznak a legtöbben, azonban idén a számuk jóval elmarad a korábbi évektől - nyilatkozta lapunknak az irodavezető. Augusztusban főleg a fiatalok, mégpedig az egyetemisták szoktak vizsgázni, illetve a külföldön dolgozó, időszakosan hazatért román állampolgárok.

Minden hónapra jellemző, hogy havonta 5-600 személlyel kevesebben jelentkeznek a vizsgákra. Cimpeanu a gazdasági válsággal magyarázza az alacsonyabb érdeklődést, a lakosság jobban meggondolja, hogy mire adja ki a pénzét és az igazán felkészültek jönnek csak el a vizsgákra. Három hete drágultak a vizsgadíjak is, az elméleti teszt díja az első három próbálkozáskor öt lej, majd minden egyes újabb vizsgáért már 72 lejt kell fizetni. Korábban ez az összeg 15 lej volt, ami annyira nem terhelte meg az emberek zsebét - tette hozzá.

Ebben az évben, január elseje és augusztus 25 között összesen 17 985-en jelentkeztek a hajtási igazolvány megszerzésére, közülük eddig 15240 személy jelent meg a vizsgán. Az elméleti megméretésen 5089-en, vagyis a vizsgázók 33,39 százaléka szerepelt sikeresen. Az irodavezető nem találja alacsonynak a sikeres vizsgázók arányát, mivel szerinte már így is túl sokan vannak kint az utakon, ezért is érdemes alaposan megválogatni, hogy ki kapjon jogosítványt.

Amióta bevezették a számítógépes rendszert, 2008 áprilisától 2008. augusztus 25-ig összesen 12852 személy iratkozott be, ebből 9489-en vizsgáztak le, és összesen 3084 személy tette le sikeresen az elméleti próbát. 2009 április elseje és 2009. augusztus 25 között 9933 személy iratkozott be, 8572 vezetőtanonc jelent meg az elméleti próbán, ebből 3085-en vizsgáztak sikeresen. Amint a számokból kiderül, a sikeres vizsgák letevők aránya nem változott a tavalyi évhez képest, ugyan idén kevesebben vizsgáznak, de akik beiratkoznak azok igyekeznek is megjelennek a próbákon - magyarázta Cimpeanu.

Az elméleti vizsga nagyon szigorú követelmények szerint zajlik, egy belső számítógépes rendszer sorsolja ki személyre szabottan egy egyedi vonalkód alapján a 26 tételt, és ugyancsak a számítógépes rendszer egységesíti azt. Ezen kívül videokamerákon keresztül folyamatos figyelik és rögzítik a vizsgázók mozdulatait. Elég ha megszólal egy telefon vagy sugdolózást hallunk, azon nyomban megszakítjuk a jelentkező vizsgáztatását - figyelmeztet Cimpeanu.

A teszt kitöltése során a képernyő fölött található kamera képeket készít a vizsgázóról, amelyet összevetnek a jelentkezés során készített portrével, ugyanakkor mindig legalább két személy tartózkodik a teremben, hogy kizárják a korrupció bármiféle lehetőségét. Ezt a modern vizsgáztatási rendszert az országban először Szatmár megyében vezették be tavaly április elsején, és 2008 szeptemberéig tesztfázisban működött.


Ioan Cimpeanu, a Szatmár Megyei Gépjárműbejegyzési és Jogosítványkibocsátó Közszolgálat irodavezetője


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: