2009-12-18 11:46:01• hírek • MTI/APA

Kevesebb védelem

Kevesebb védelmet nyújtanak a gyerekeknek és a fiataloknak készült sísisakok, mint a felnőtt modellek - derült ki az Osztrák Fogyasztói Tájékoztató Szolgálat (VKI) tesztjéből.

A tizenkét megvizsgált sisak közül öt eltört a tesztek során, ezen kívül a szíjak nagy szakítószilárdsága miatt is fokozottan nagy a fej és a nyak területének sérülésveszélye. Hibát találtak a sisakok formatervezésénél is: tizenegy esetben nem voltak zárhatóak a szellőzőnyílások.

Franz Floss, a VKI ügyvivője szerint az eredmények elszomorítóak. Számára is meglepő, hogy milyen sok tűzvédelmi anyagot és lágyítót találtak a sisakokban. Floss az eredményeket bemutató sajtótájékoztatón felszólította a gyártókat, hogy biztonságos sisakokat gyártsanak, hiszen "nem gyerekjátékokról van szó".
A megvizsgált modellek ára 60 és 80 euró (15-20 ezer forint) között mozgott, az ár és a minőség közötti kapcsolat azonban sokszor nem volt arányos.

Még a legjobbnak ítélt sisakok is csak 73 pontot kaptak a százból, és csak "jó" minősítést értek el. Az utolsó helyen végzett sisak sok káros anyagot tartalmazott a belső bélésében, a technikai vizsgán pedig eltört a külső borítása.
A fogyasztóvédők tizenhat síszemüveget is bevizsgáltak. Ezek közül is csupán négy ért el "jó" minősítést. Néhány sporteszköz kiemelkedően sok káros lágyítóanyagot tartalmazott, illetve UV-védelmük is hagyott kívánnivalót.

A kutatók vásárlói tanácsokkal is szolgáltak. Javasolt a sisak és a szemüveg együttes megvásárlása: nem szabad ugyanis a kettő között hézagnak lennie, amely átengedné a menetszelet. A síszemüvegnél továbbá fontos, hogy ne szorítson sehol, üvegének belső oldalát pedig nem szabad kesztyűvel vagy a kabáttal letörölni, hiszen az tönkreteheti a ködálló réteget.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: