2010-09-08 14:09:26• hírek • Szatmar.ro

Kevesebb sört ittunk az idén

Romániában 11%-al esett vissza a sörfogyasztás az idei első fél évben.

A 2010-es év nem volt valami jó sem politikai (bár az állandó kormányválságot lassan már megszoktuk), sem mezőgazdasági (a rengeteg árvíz 110.000 hektárt tett tönkre) sem pedig gazdasági téren. Ráadásul a sörgyárak sem futnak valami jó évet!

A Bergenbier, a Heineken Romania, a Romaqua Group, a United Romanien Breweries valamint az Ursus Breweries (ez az öt termelő a román sörpiac 90%-át fedi le) forgalma az idei év első felében 11%-al esett vissza a tavalyi évhez képest. Amíg 2009-ban 8,3 hektoliter sört adtak el a gyártók, addig ez idén 7,4%-ra esett vissza, írja az Agerpres hírügynökség.

Pedig már a tavalyi év sem volt valami jó, mivel 2008-hoz képest 2009-ban 13%-os visszaesést regisztráltak. Amíg két esztendővel ezelőtt, a gazdasági válság kitörése előtt, egy romániai lakos átlagban 93 liter sört fogyasztott el egy évben, addig ez a szám tavaly 81 literre esett vissza.

A szakértők szerint a válság okozta anyagi nehézségek a sörözők szokásait is megváltoztatta: kevesebben jártak szórakozóhelyekre, inkább odahaza fogyasztják el a mindennapi folyékony kenyerüket. Mintha mindez nem lett volna elég csapás a sörtermelők számára (na meg a fogyasztókéra), idén a viszonylag hűvös idő és a sok csapadék sem kedvezett a sörözésnek.

A fent említett öt sörgyár mellesleg 6.300 alkalmazottat foglalkoztat, az általuk létrehozott „Romániai Sörfőzők" Szövetségének elnöke, Jan Derck van Karnebeek elmondása szerint pedig idén 263 millió eurónyi adót fizetett az államnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: