2013-10-15 18:03:43• hírek • Kocsis Zoltán

Kevesebb pénzt hoz a postás, mégsem csökkent a nyugdíj

Szatmár megyében közel 25 ezer nyugdíjas kap kevesebb pénzt októberben, mint kapott szeptemberben - mégis, hiába hoz kevesebbet a postás, mégsem csökkent az érintettek időskori járadéka.

A rejtélyt Eugenia Sabau, a Szatmár Megyei Nyugdíjbiztosító igazgatója oszlatta el, aki elmagyarázta: azért kapnak kevesebbet a nyugdíjasok, mert immár visszakapták a korábban törvénytelenül levont pénzüket. Egy kormányrendelet következtében ugyanis 2011 január elseje és 2012 április 30. között egészségbiztosítási járadék fejében 5,5%-ot tartott vissza az állam minden 740 lejnél nagyobb nyugdíj után. Csakhogy ezt törvénytelenül tette, hisz csak a határ és a nyugdíj összege közötti különbözet 5,5%-kát kellett volna visszatartania. Magyarán, ha valakinek 1000 lej volt a nyugdíja, akkor tőle a 740 lejes határ és a járadéka közötti különbözet, azaz a 260 lej 5,5%-át kellett volna levonni. Ehelyett azonban a 1000 lej 5,5%-át tartották vissza.

A hibát 2012 májusában kezdte korrigálni a kormány, amikortól havi leosztásban mindenki visszakapta a tévesen levont összeget. Ez csak Szatmár megyében közel 25 ezer embert érintett és egy millió lejt jelentett havonta. Szeptemberben azonban mindenki visszakapta az utolsó banit is, így októbertől látszatra legalábbis visszaesett a nyugdíja. „Sok reklamációt kaptunk az ügy miatt. Ezúttal is szeretnék minden nyugdíjast megnyugtatni: nem a kategóriájának megfelelő nyugdíj összege csökkent, egyszerűen csak véget ért a hiba korrigálása", mondta Sabau.

Fontos tudni, hogy mindazok örökösei, akiktől ily módon tévesen levontak összegeket és időközben elhunytak, azok jogosultak a pénz visszaszerzéséhez. Ehhez az elhunyt dokumentumaival jelentkezniük kell a Szatmár Megyei Nyugdíjbiztosító Árpád (Lucaciu) utcai székházában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: