2010-09-21 13:15:48• hírek • MTi

Kevesebb növényfaj van, mint hittük

Egy brit kutatás eredménye szerint mintegy 600 000 újonnan leírt növényfaj valójában nem más, mint egy már meglévő faj másik elnevezése.

A paradicsom például 790 névvel büszkélkedhet, míg hatszáz különböző elnevezés létezik a tölgyfára és változataira.

Mindez azt jelenti, hogy míg eddig több mint egymillió virágos növényt tartott nyilván a tudomány, számuk valójában mindössze 400 000 körül van. A hároméves kutatást a nyugat-londoni Royal Botanic Gardens (Királyi Botanikus Kert) hangolta össze, és abban csaknem kétszáz kormány hatóságai vettek részt - közölte a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

Alan Paton, a botanikus kert herbáriumának helyettes vezetője szerint az újonnan nyert információ kulcsfontosságú bármely szervezet vagy kutató számára, aki gazdasági jelentőségű növényeket - például élelmiszer- vagy gyógyszer-alapanyagokat - kíván vizsgálni.

Például ha valaki olyan növényről szeretne információkat gyűjteni, amely két vagy három néven ismert, nehéznek bizonyulhat mindent megtudnia róla, ha csak az egyik nevével van tisztában. Ez fokozottan érvényes a gazdasági jellegű növényekre, mivel azoknak rendszerint több nevük van.

A részletes eredményeket csak év végén fogják nyilvánosságra hozni. A kutatók eddig 301 000 elfogadott fajt és 480 000 alternatív elnevezést találtak, míg 240 000 név elemzése még hátra van.


A londoni Királyi Botanikus Kert
A londoni Királyi Botanikus Kert


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: