2014-09-08 13:38:29• hírek • Kocsis Zoltán

Kevesebb mint két hét van hátra az Utcazene Fesztiválig

Minőségi zene élőben, szokatlan helyszíneken - néhány szóban így lehetne összefoglalni a szeptember 19-21. között megrendezésre kerülő Utcazene Fesztivált. Az eseményt még inkább különlegessé teszi, hogy Szatmárnémetiben (sőt, a környező városokban) sem volt még precedens hasonló fesztiválra.

Amint azt Butka Gergely ötletgazda és főszervező a hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján elmondta, az ötletet a Berlinben, Budapesten és Veszprémben látottakból merítette. (Különleges eseményhez persze különleges sajtótájékoztató-helyszín dukál: a szervezők és az újságírók a Szabadság-téren, Vasile Lucaciu szobra előtt találkoztak.) „A zenekarok közterületen zenélnek majd. Olyan helyszíneken, amelyekről soha senki nem gondolta volna, hogy ott valaha koncert lehet", fogalmazott Butka. Hogy mindezt alátámassza, elmondta, szeptember 19-én, pénteken színpad áll majd a 16-os lakónegyedbéli Universului utcában, a 15-ös lakótelepen, a Milcov utcában vagy éppen az István téren.

„Nem hatalmas színpadokra kell gondolni", egészíti ki a hallottakat Bertici Attila, az esemény logisztikai és technikai hátterét biztosító NetMusic School vezetője. „Kis méretű, 2x3 méteres színpadok lesznek, amelyen a zenekar és a hangtechnika elfér", tette hozzá.

„Amikor Gergő megkeresett, azonnal igent mondtunk", mesélte Bertici. „Az utcazene ugyanis művészet. Mifelénk az utcazene úgy van elkönyvelve, mint az, amit az utcasarkon egy kis alamizsnáért játszanak. Amerikában és Nyugat-Európában azonban ennek igazi művészete van és ezt szeretnénk elhozni Szatmárnémetibe is. Ráadásul ilyen nálunk még nem volt, ezért azonnal igent mondtunk", folytatta.

Az utcazene fesztivál főtámogatója a DRÄXLMAIER Group, a vállalatot Fazekas Csilla sajtószóvivő képviselte a sajtótájékoztatón. „Az utcazene fesztivál egy innovatív gondolat és mint ilyen megegyezik a DRÄXLMAIER Group politikájával, amely szintén mindig innovációra törekszik. Emellett örülünk, ha hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a szatmáriak néhány kellemes órát tölthessenek el városunkban. A jövőben szeretnénk minél több olyan projektet támogatni, amely értéket teremt közösségünk számára", jelentette ki Fazekas.

A fesztiválon egyszerre öt színpadon egy időben játszanak majd a zenekarok. Egyikőjük ráadásul egy kamion platóján, amely közben járja majd a várost! Eddig 20 előadó fellépése biztos, de a következő két héten a szervezők kiválasztják a másik ötöt. „Sajnos nem mondhattunk igent mindenkinek, azt szerettük volna, hogy minőségi előadásokban legyen részük a szatmáriaknak", jelentette ki Butka.

A fesztiválon fellépnek majd budapesti, bukaresti, marosvásárhelyi és kolozsvári előadók. Ők semmilyen fellépési díjat nem kapnak, a szervezők csak a szállásukat, az ellátásukat és az útiköltségüket fedezik. Mindezt ráadásul kizárólag szponzori pénzből, hisz a fesztiválra egyetlen lej közpénzt nem költenek el!

A fesztiválnak azonban versenyjellege is van: a legjobbnak ítélt zenekar 1000 eurós díjat kap az Orange jóvoltából. A győztesről a Gabi Jugaru, Bartos Erzsébet és Adrian Colita alkotta szakmai zsűri, valamint a közönség dönt. Utóbbi sms-ben szavazhat majd, erről azonban részleteket még nem árultak el a szervezők.

Mint ahogy arról sem, mi a B terv (Butka biztosított róla, hogy ilyen is van) arra az esetre, ha kedvezőtlen időjárás meghiúsítaná a fesztivált. Az viszont biztos, hogy szeptember 19-21. között Szatmárnémetiben soha nem látott zenei élményben lehet majd részünk.

Bővebb információk a fesztivál honlapján, melyet ide kattintva érhet el, illetve az esemény Facebook oldalán találhatóak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: