2016-05-26 09:45:23• hírek • MTI

Kevesebb lesz a csalás a választásokon?

Sikeresen beüzemelte a román állandó választási hatóság (AEP) azt az új informatikai rendszert, amelyet a június 5-ei önkormányzati választásokon fognak első ízben alkalmazni a részvétel valós idejű követése és a választási csalások kiszűrése érdekében - tájékoztatta az MTI-t szerdán Kovács Csaba Tibor, a hatóság főtitkára.

Romániában több évtizedes hagyománya van annak, hogy a pártok szervezett "választási turizmussal", vagyis híveik többszörös szavaztatásával vádolják egymást. Eddig csak utólag tudta ellenőrizni a hatóság, történt-e ilyen választási csalás egy-egy voksoláskor. Kovács Csaba szerint az európai parlamenti választáson például a kettős voksolás országos nagyságrendje nem érte el az egy mandátumhoz szükséges szavazatmennyiség 15 százalékát.

A most bevezetendő informatikai rendszer teljes mértékben ki fogja küszöbölni a többszöri voksolást. Az ország mind a 18 ezer szavazókörzetét ellátták egy-egy táblagéppel, amely interneten csatlakozik az AEP országos hálózatához. A választó személyazonossági igazolványából beszkennelik a személyi számát, és a központi adatbázisba előre feltöltött választói névjegyzék alapján a szoftver azonnal ellenőrzi, jogosult-e az illető voksolni, a megfelelő szavazókörnél jelentkezett-e és nem szavazott-e már másutt.

Az önkormányzati választáson egyébként is kizárt a többszöri voksolás, mert mindenki csak abban a választókörzetben adhatja le voksát, ahova állandó vagy legalább másfél hónapja bejelentett ideiglenes lakhelye alapján tartozik, és ahol neve szerepel a választói névjegyzékben - magyarázta az AEP főtitkára.

Kovács Csaba szerint a mostani választásokon még nem lehet arra számítani, hogy a választási hatóság honlapján folyamatosan nyomon lehet követni a részvételi adatok alakulását vagy a szavazatszámlálás menetét. Ezekről továbbra is csak a választási bizottság időközönkénti közleményeiből szerezhető információ.

A közölt adatok azonban frissebbek, pontosabbak lesznek, és az eddiginél gyorsabban állnak majd rendelkezésre - ígérte az AEP képviselője.

Romániában az ország több mint 18 millió szavazópolgára június 5-én választja meg a polgármestereket, a települési önkormányzati testületek és a megyei tanácsok (közgyűlés) tagjait.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: