2012-04-11 18:14:43• hírek • MTI

Kevesebb kártéritést adnának

Mihai Razvan Ungureanu kormányfő
Mihai Razvan Ungureanu kormányfő

A román kormány korlátozná a kommunizmus ideje alatt elkobzott ingatlanok után járó kártérítés értékét - derül ki abból törvénytervezetből, amelyet a bukaresti kabinet szerdán bocsátott közvitára.

A tervezet szerint a román hatóságok a kártérítésre jogosult személyeket nem az ingatlan reális értékén kárpótolnák, hanem ennek az értéknek a 15 százalékára korlátozzák a kifizetéseket, amelyeket 10-12 éves határidőn belül kell folyósítani. A hatóságoknak 90 napon belül kell dönteniük a kártérítési igénylésekről.
A kormány szerdai közleménye szerint a tervezet nem teszi lehetővé az elkobzott ingatlanok természetbeni visszaszolgáltatását sem. A társadalmi vita után a jogszabály várhatóan a parlament elé kerül.

Romániát a strasbourgi bíróság 2010 őszén kötelezte arra, hogy általános jelleggel orvosolja a nemzeti jogrendszerében található strukturális problémát az elkobzott ingatlanok után járó kártérítések ügyében. A bíróság 18 hónapot adott Romániának, hogy felülvizsgálja a törvénykezést ezen a területen. Erre az időszakra felfüggesztették Strasbourgban a romániai perek elbírálását. A bíróság által megállapított határidő júliusban jár le.

Markó Attila államtitkár, aki tagja a kártérítésekkel, valamint az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásával foglalkozó restitúciós bizottságoknak, az MTI-nek szerdán elmondta: szerinte aggályokat vet fel ez a törvénytervezet is, hiszen újabb perek sorozatát indíthatja el, amennyiben hatályba lép. Azok az egykori tulajdonosok ugyanis, akik eddig nem kaptak kártérítést, és most csak 15 százalékos mértékben kapnának jóvátételt, diszkriminálva érezhetik magukat azokkal szemben, akik korábban teljes értékű kárpótlást kaptak - magyarázta az államtitkár.

Romániában a restitúcióról összesen négy fő jogszabály rendelkezik, amelyek részben ellentmondanak egymásnak. Emiatt számos ingatlan ügye bíróság elé került, a volt tulajdonosok egy része pedig a strasbourgi bíróságon kereste igazát, így számos esetben a román államnak kártérítést kellett fizetnie. Az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása is nehézkesen halad Romániában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: