2005-08-30 10:52:20• hírek • Szatmar.ro

Kevesebb hatáskör a prefektusoknak

Nagyobb cselekvési szabadság, több hatáskör az önkormányzatoknak.

A helyi és megyei önkormányzatok hatáskörének bővítése, a prefektusok hatáskörének csökkentése, az alprefektusoknak a prefektussal szembeni viszonyának tisztázása - többek között ezek azok a javaslatok, amelyeket a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a helyi közigazgatási törvények módosítása során támogat.

A Szövetség fontosnak tartja a megyei és helyi közigazgatásban dolgozó jegyzők hatáskörének, valamint a polgármesterek és alpolgármesterek viszonyának tisztázását. A szövetségi elnök kiemelte: a Szövetség egyetért a tényleges igazgatást végző intézmények – művelődési, oktatási, mezőgazdasági stb. igazgatóságok – lehetőség szerinti decentralizációjában, az ellenőrző hatáskörrel rendelkező intézmények – pénzügyőrség, környezetvédelmi hatóság stb. – esetében pedig, ezeknek a kormány felügyelete alatti megtartásával.

Fontosnak tartjuk, hogy az önkormányzatok nagyobb cselekvési szabadságot, több hatáskört és természetesen több pénzt is kapjanak. - hangsúlyozta a Szövetség elnöke.

Markó Béla kifejtette: az RMDSZ elfogadta, hogy a megyei tanácselnököket és alelnököket egyszerű többséggel lehessen leváltani, hiszen, mint mondta, a parlament működéséhez is 50 plusz egy százalékos többség szükséges. - Ezzel szemben ragaszkodunk ahhoz, hogy az alpolgármestereket csak 2/3-os többséggel lehessen leváltani, hiszen kinevezésükkor az alpolgármesterek elveszítik tanácsosi mandátumukat. Igazságtalannak tartanánk, ha alpolgármesteri tisztségükből való felmentésüket követően tanácsosként sem tevékenykedhetnének a helyi önkormányzatban - fogalmazott Markó Béla.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: