2010-02-24 13:57:43• hírek • Kótai Levente

Kevesebb fizetés a pedagógusoknak

A következő hónapra Szatmár város összes tanügyi alkalmazottjának kifizetéséhez 6 408 000 lej szükséges. Ebből jelenleg csak 2 699 888 áll rendelkezésre. Az esetre az ad magyarázatot, hogy a tanügyminisztérium az első negyedév költségeinek fedezésére nem folyósította a teljes összeget.

Miután a pedagógusok januárban és februárban kézhez kapták bérük 100%-át, a következő hónapban a rendelkezésre álló keret csak 42.13%-át fedezi a március 5-én esedékes kifizetéseknek.

Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere adminisztratív hibát feltételez a pedagógusok béréért felelős minisztérium részéről és reméli, hogy minél hamarabb meg fog történni az elmaradt bérek kifizetése. Ugyanakkor aggasztónak találja a helyzetet, hiszen nem 5-10 százalékos bevételkiesésről van szó, hanem gyakorlatilag egy fél fizetésről.

Kónya László megyei főtanfelügyelő- helyettes az eset kapcsán arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy nem egyedi jelenségről van szó. Az ország minden önkormányzata negatívan érintett. A fennakadást az okozta, hogy az éves költségvetés kiszámítását a tanügy akkor aktuális berendezkedéséhez igazították. Mivel a tanügyminisztérium számos átalakítás, átszervezést eszközölt az eltelt időszak alatt, a költségek oszlása is megváltozott.  A szaktárcára hárul a feladat, hogy a forrásokat a jelenleg reális helyzethez igazítsa. Kónya elmondta, hogy a tanfelügyelőségek és iskolák közös fellépése szükséges ahhoz, hogy a tanügyminisztérum prioritásként kezelje a tanárok fizetésének hiányzó részét.

Az eset valószínűleg az érintettek hangos elégedetlenségét fogja kiváltani. Nem ritka jelenség, hogy egy családon belül mindkét kereső a tanügyben dolgozik. Még inkább valószínűsíti a pedagógusok közfelháborodását az elmúlt időszakban sűrűsödő negatív intézkedések sora. A fenyegető iskolabezárások és a pedagógusok létszámának várható csökkentése mellet az újabb gikszer csak hab a tortán.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: